Door chronische overbelasting van de achillespees ontstaan er achillespeesklachten. Deze overbelasting kent verschillende fases. Hoe meer of hoe langer de pees overbelast is geweest, hoe minder groot de kans op volledig herstel.

1

Oorzaken overbelasting van de achillespees

Sporters die de voeten veel belasten, bijvoorbeeld hardlopers of sporters die veel moeten springen, hebben een verhoogd risico op overbelasting van de achillespees. Ook kan de achillespees overbelast raken als de trainingsintensiteit niet voldoende of correct wordt opgebouwd of als de ondergrond anders is dan waar normaal op getraind wordt.

Daarbij kan de stand van de voet of het (verkeerd) afwikkelen van de voet grote invloed hebben op overbelasting van de achillespees. Door bijvoorbeeld teveel naar binnen kantelen van de voet komen meer spanningen en trekkrachten op de achillespees dan bij een ‘normale’ voet.

Bij een hollere voet is vaak de achillespees verkort, waardoor de belastbaarheid kleiner is. Hierbij kan een ongeluk of trauma achillespeesklachten doen veroorzaken.

2

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij overbelasting van de achillespees is een constant zeurende pijn. De klacht is belastingafhankelijk: bij veel lopen, staan, traplopen of tenenlopen worden de klachten erger.

Er kan een verdikking ontstaan op de plek van de klacht. Ook kan het zo zijn dat de aangedane voet kracht verliest door de pijn of mogelijk door een scheurtje in de achillespees.

3

Therapie

De podotherapeut probeert eerst te achterhalen wat de oorzaak is van de klacht. Dit doet hij/zij door naar het gehele lichaam te kijken.

Als een standsafwijking of een afwijkend looppatroon wordt geconstateerd maken we podotherapeutische zolen. Deze corrigeren de stand van de voeten en zorgen voor een betere afwikkeling.

Bij een overbelasting van een achillespees is het belangrijk dat voldoende rust wordt gehouden en dat de achillespees wordt opgerekt middels oefeningen.

Ook geeft de podotherapeut klachtgericht schoenadvies. Indien nodig wordt gekeken of aanvullende therapie noodzakelijk is, bijvoorbeeld fysiotherapie.

Klaar voor pijnvrij bewegen?

Contactwizzard (beknopt formulier)
Op welke manier wilt u contact met ons opnemen?

Ik wil een afspraak maken

Voetencentrum Flipse neemt telefonisch of via de mail contact met u op voor het plannen van een afspraak. U kunt onderstaand uw voorkeur aangeven.
Kennen wij elkaar al?
Voorkeur voor contact
Heb je een verwijzing?
Over de klacht:

Ik wil zelf bellen

Voor contact, meer informatie, onze locaties of het maken van een afspraak kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en 16.30 bellen.

Bel mij terug op

Wanneer mogen wij u bellen?
Wij kunnen u terugbellen op werkdagen tussen 8.00 uur en 16.30*
Als wij u telefonisch niet kunnen bereiken, sturen wij u een e-mail.

Mail ons uw vraag of opmerking (wilt u een afspraak maken, klik dan op de optie: Ik wil een afspraak maken)

Voornaam
Achternaam
Geeft u toestemming voor opslag van uw gegevens en gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden?*
© Copyright - Voetencentrum Flipse