De m. tibialis posterior is de achterste scheenbeenspier. Deze loopt vanuit de kuit langs de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. Deze pees zorgt voor stabiliteit van de voet, de enkel en het onderbeen.

De peesoverbelasting m.tibialis posterior kent verschillende fases. In het eerste stadium wordt de pees dikker, stijver en minder goed belastbaar. In dit stadium is volledig herstel nog mogelijk.

Als de pees langdurig overlast is, kan de structuur van de pees veranderen. Gering herstel is dan nog maar mogelijk.

Bij tendinose is de structuur van de pees zodanig overbelast en veranderd dat herstel niet meer mogelijk is. De kans dat de pees afscheurt is relatief hoog.

1

Oorzaken peesoverbelasting m. tibialis posterior

De oorzaken voor een overbelasting van de m. tibialis posterior lopen erg uiteen. Afwijkende voetstand of voetfunctie is de meeste voorkomende oorzaak. Een platvoet of een voet die naar binnen staat gekanteld geeft een groter risico op een overbelasting van deze pees.

Bij een afwijkende voetstand of voetfunctie ontstaan teveel trekkrachten op de m. tibialis posterior, wat een overbelasting kan veroorzaken.

Een trauma of een ongeluk kan ook aanleiding geven tot het ontwikkelen van een overbelasting.

2

Symptomen

De klachten treden op tijdens en na belasting door lopen, staan of sporten. De klachten worden ervaren aan de binnenzijde van de voet en deze pijn kan uitstralen naar de binnenkant van de enkel. De klacht is vaak geleidelijk ontstaan en wordt langzaam erger.

3

Therapie

De podotherapeut achterhaalt de oorzaak van de klacht door naar het gehele lichaam te kijken. Als een afwijkende stand of afwijkend looppatroon wordt geconstateerd, maken we podotherapeutische zolen. Daarnaast zal de podotherapeut adviseren om rust te houden om het genezingsproces te bevorderen.

Ook zal de podotherapeut klachtgericht schoenadvies geven, de stevigheid van de schoen speelt een belangrijke rol.

Indien nodig adviseert de podotherapeut een aanvullende therapie, zoals fysiotherapie.

Klaar voor pijnvrij bewegen?

Contactwizzard (beknopt formulier)
Op welke manier wilt u contact met ons opnemen?

Ik wil een afspraak maken

Voetencentrum Flipse neemt telefonisch of via de mail contact met u op voor het plannen van een afspraak. U kunt onderstaand uw voorkeur aangeven.
Kennen wij elkaar al?
Voorkeur voor contact
Heb je een verwijzing?
Over de klacht:

Ik wil zelf bellen

Voor contact, meer informatie, onze locaties of het maken van een afspraak kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en 16.30 bellen.

Bel mij terug op

Wanneer mogen wij u bellen?
Wij kunnen u terugbellen op werkdagen tussen 8.00 uur en 16.30*
Als wij u telefonisch niet kunnen bereiken, sturen wij u een e-mail.

Mail ons uw vraag of opmerking (wilt u een afspraak maken, klik dan op de optie: Ik wil een afspraak maken)

Voornaam
Achternaam
Geeft u toestemming voor opslag van uw gegevens en gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden?*
© Copyright - Voetencentrum Flipse