welke-wandelsokken-voorkomen-blaren-op-je-voeten

10 tips om blaren te voorkomen

Graag willen wij u goed voorbereiden op de 4daagse. Onderstaand onze 10 tips en mocht u deze tips willen printen kunt u ook dit bestand downloaden: “10 tips om blaren te voorkomen

  1. Koop speciale wandelsokken zonder naden. Naden kunnen namelijk meer druk en wrijving veroorzaken waardoor blaren ontstaan.
  2. Schaf goede wandelschoenen aan. Met goede schoenen kun je voorkomen dat je voeten gaan schuiven en je voldoende ruimte hebt voor je tenen. Voeten kunnen tijdens het lopen opzwellen. Wandelschoenen worden daarom over het algemeen iets groter of ruimer gekocht dan ‘gewone’ schoenen.
  3. Smeer je voeten vlak voor het lopen in met uierzalf, vaseline of crème. Daardoor worden je voeten soepeler en minder week. Bij veel eeltvorming of droge huid adviseren we zalf (is vetter dan crème), in andere gevallen voldoet een crème. Smeer niet te dik, anders kan de huid de zalf niet goed opnemen. Wees voorzichtig met het smeren tussen de tenen, omdat het hier al gauw vochtig en broeierig wordt, met schimmels en mogelijk wondjes tot gevolg.
  4. Neem tijdens de Vierdaagse een extra paar (naadloze!) sokken mee. Natte sokken kunnen een weke huid veroorzaken met een verhoogde kans op blaren. Er zijn ook speciale wandelsokken. Deze hebben een betere zweetafvoer, passen zich beter aan aan de voet en zorgen voor minder wrijving aan hiel en tenen.
  5. Tape reeds aanwezige drukpunten eventueel af. Door drukpunten ontstaan sneller blaren. Let er wel op dat er geen ribbels in de tape ontstaan. Belangrijke drukpunten zijn de hiel, de tenen, achillespees en de wreef. Om verkeerd tapen te voorkomen, kun je dit het beste door een podo- of fysiotherapeut laten doen.
  6. Pas op met blarenpleisters! Hierdoor kan het vocht niet weg en hoopt het zich op onder de blarenpleister. In sommige gevallen kan dit weer leiden tot extra drukplekken. Zie voor een alternatief punt 5.
  7. Hanteer de ‘Friese methode’: leg een strook watten aan tussen je tenen. Zo krijg je minder druk tussen de tenen.
  8. Smeer je voeten in met talkpoeder. Door talkpoeder krijg je minder last van zweetvoeten, doordat het vocht opneemt.
  9. Gebruik geen zeep als je je voeten wast. Zeep ontdoet de huid van alle bacteriën, ook de goede. Daardoor is de huid minder weerbaar tegen schimmel- en andere infecties.
  10. Laat overtollige eeltvorming verwijderen door een pedicure. Eelt is een verharde laag van de huid die niet meebeweegt met de gezonde (normale) huid. Daardoor ontstaat onder het eelt wrijving, wat weer wondjes of blaren kan veroorzaken.