Hulpmiddelen behandelingen

Braces en orthesen

Algemeen

Als gevolg van een ongeluk, ziekte of aangeboren lichamelijke afwijking, kan het zijn dat u last heeft van een bepaald gewricht. Een orthopedisch hulpmiddel zou voor u uitkomst kunnen bieden. Een orthopedisch hulpmiddel wordt ook wel orthese genoemd. Een orthese is een hulpmiddel dat het betreffende gewricht kan ontlasten of corrigeren, zodat u weer beter kan bewegen.

Dit kunnen wij bereiken door een op maat gemaakte orthese of met een confectieproduct. Braces of spalken zijn de zogenoemde lichte hulpmiddelen. Zwaardere hulpmiddelen, zoals een peroneusveer of lange beenbeugel, zijn alleen bekend onder de naam orthese.

Indicaties

Orthesen worden gebruikt bij klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De aandoeningen die deze klachten veroorzaken, zijn zeer divers en de behandeling ervan valt onder verschillende specialismen. Orthesen worden onder andere gebruikt voor de behandeling van rugklachten door slijtage, scoliose of na een operatieve ingreep, artrose en gewrichtsreuma, bij een instabiel gewricht, spieruitval en bij vormafwijkingen.

Veelvoorkomende braces en spalken zijn:

Knieklachten

Werkwijze

Tijdens een eerste onderzoek maken we op basis van de verwijzing samen met u een plan van aanpak en kiezen we de meest adequate orthese . Als dit een artikel is dat we op voorraad hebben, kunnen we deze direct leveren. Maar meestal gaat het om een orthese die op maat moet worden gemaakt. Tijdens het passen en ophalen stellen we de orthese optimaal af op uw lichaam en testen we deze uitvoerig totdat deze voldoet aan het opgestelde plan van aanpak. Afhankelijk van het type orthese maken we een controleafspraak of volgt er alleen een controle op indicatie.

Verwijzing

Orthesen worden de eerste keer meestal voorgeschreven door medisch specialisten die zich bezighouden met onderzoek en behandeling van het bewegingsapparaat. De specialist stelt de medische indicatie vast en beschrijft welke functiebeperking er moet worden opgeheven. Er zijn uitzonderingen waarbij een eerste voorziening ook door de huisarts mag worden voorgeschreven, maar de voorwaarden hiervoor zijn per zorgverzekering verschillend. Herhalingsvoorzieningen of lichte hulpmiddelen zoals braces en spalken (voor bijvoorbeeld de pols, knie of enkel) kunnen wel door de huisarts voorgeschreven worden.

Kosten en vergoeding

Orthesen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering, mits aan de verzekeringsvoorwaarden wordt voldaan. Als een orthese uit de basisverzekering wordt vergoed, dan gaat dit wel van het eigen risico af. Braces en spalken worden ook particulier verkocht tegen een prijs rond de 65 euro (polsbrace) tot 100 euro (enkel- en kniebrace). Afhankelijk van de aanvullende verzekering is hier een gedeeltelijke of gehele vergoeding voor.