Nagelbehandeling

Ingegroeide teennagels

Bij een ingegroeide teennagel is de nagel in de huid gegroeid met veelal een ontsteking tot gevolg. In de meeste gevallen betreft het de grote teen, maar het kan bij alle tenen voorkomen. Circa 20% van alle mensen die zich melden bij de huisarts met voetklachten hebben een ingegroeide teennagel. In Nederland komt dit neer op 54 per 10.000 inwoners.

Oorzaken ingegroeide teennagels

Het ingroeien van een teennagel kan verschillende oorzaken hebben.

  • Mogelijke oorzaken zijn:
  • (Afwijkende) teenstand;
  • (Afwijkende) bouw van teen en/of nagels;
  • Trauma van de nagel;
  • Slecht ventilerende schoenen in combinatie met (overmatige) transpiratie;
  • Druk van slecht passend schoeisel;
  • Foutief knippen (rond knippen en/of afscheuren).

Het is belangrijk om niet alleen het probleem van de ingegroeide nagel op te lossen, maar ook de oorzaak te onderzoeken en, indien mogelijk, aan te pakken. Hiermee wordt de kans op terugkeer van het probleem (recidief ) zo klein mogelijk gehouden.

Onze aanpak van ingegroeide teennagels

Werkwijze

Een podotherapeut wordt meestal ingeschakeld door een huisarts of pedicure om te ondersteunen bij een ingegroeide nagel. Sinds 2011 is het mogelijk om zonder verwijzing een afspraak te maken bij een podotherapeut.

Een podotherapeut is de hoogst opgeleide voetspecialist in Nederland en heeft veel ervaring met het behandelen van voet- en nagelproblemen. U kunt altijd een afspraak maken, zodat samen gekeken kan worden naar de beste oplossing voor uw probleem.

Eerste afspraak

De behandeling start met een onderzoek van de ingegroeide nagel. Hierbij wordt de nagel ingedeeld in een categorie, variërend van licht of dreigende ingroeiing tot ernstige ingroeiing met forse ontstekingsverschijnselen.

Aan de hand van deze categorie en de oorzaak van het ingroeien wordt een behandeltraject opgesteld. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een nagelbeugel. In sommige gevallen kunnen we direct starten met de therapie en het oplossen van het probleem.

Na controle

Elke behandeltraject bevat controle momenten. Hierbij kan worden besloten om, afhankelijk van de vooruitgang van de klachten, over te stappen naar een ander behandeltraject.

Behandeltrajecten

Packing en taping

Bij een lichte of dreigende ingroeiing van de nagel kan gekozen worden voor packing en taping. Hierbij wordt de nagelwal (= de huid rond de nagel) beschermd door middel van een ontstekingsremmend gaasje en het tapen van de huid.

Orthonyxie (= nagelbeugel)

Bij een milde tot ernstige ingegroeide nagel kan ervoor gekozen worden om een nagelbeugel te plaatsen. Met behulp van een staaldraadje wordt de nagel opgetild en in het uitgroeien begeleid. In samenwerking met een speciaal getrainde pedicure zal de beugel elke 6-8 weken worden verplaatst. Dit gebeurt tot maximaal 1 jaar of indien de klachten zijn verholpen. In sommige gevallen zal de eerste plaatsing van de beugel plaatsvinden onder lokale verdoving.

(Partiële) nagelresectie met of zonder fenolisatie

Bij ernstige ingegroeide nagels of bij recidief (terugkeer van het probleem) zal onder lokale verdoving het ingroeiende deel van de nagel worden verwijderd. Soms kiezen we ervoor om de nagel te behandelen, zodat het verwijderde deel ook niet meer terug groeit. Hierdoor zal uiteindelijk een permanent smallere nagel overblijven. Voor dit traject is een verwijzing van een huisarts nodig.

Verwijzing

Podotherapie is direct toegankelijk, dat wil zeggen dat u geen verwijzing nodig heeft om bij ons een afspraak te maken. Blijkt tijdens de eerste afspraak dat voor optimale behandeling lokale verdoving noodzakelijk is, dan heeft u hiervoor wel een verwijzing van de huisarts nodig.

Vergoeding

Behandeling door een podotherapeut wordt door veel verzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wij adviseren om vooraf bij uw eigen zorgverzekeraar te informeren naar de vergoeding voor podotherapie.

Er wordt gewerkt met trajectprijzen, hierbij zijn alle consult- en materiaalkosten inbegrepen. Hierdoor is vooraf duidelijk wat de kosten zijn voor de oplossing van uw klachten.

Partiële nagelresectie

Voorbereiding

De behandeling wordt uitgevoerd onder lokale verdoving (Locoregionale Anesthesie) om het zo comfortabel mogelijk te maken.

Er worden twee injecties in de teen gegeven, die de gehele teen verdoven. Deze kunnen pijn doen en duren ongeveer 20 seconden. Het inwerken van de verdoving duurt gemiddeld 10 minuten. Voordat de ingreep begint, wordt getest of de verdoving werkt.

De ingreep wordt onder bloedleegte uitgevoerd, dit gebeurt met behulp van een tourniquet. Hierbij wordt tijdelijk de bloedtoevoer naar de teen gestopt met een strakke band, zodat het bloedverlies beperkt blijft en er goed zicht blijft op de nagel tijdens de ingreep.

Ingreep

Bij de ingreep wordt aan een zijde van de nagel een strookje verwijderd. Indien het van belang is dat de verwijderde strook niet meer terug groeit, vanwege afwijkende vorm of breedte, wordt fenolisatie van de nagelmatrix toegepast. Hierbij wordt het gedeelte waar de nagel wordt aangemaakt (nagelmatrix) behandeld met een etsend middel (Fenol). Hierdoor zal de nagel in dit gedeelte niet meer terug groeien. Na de ingreep zal er dus een smallere nagel overblijven.

Vervolg

De totale ingreep duurt ongeveer 1 uur. Na de ingreep wordt de teen verbonden en krijgt u verder (schriftelijke) instructies over de nazorg. Door deze instructies nauwkeurig op te volgen zorgt u samen met uw behandelaar voor het best mogelijke eindresultaat. Het kan 6-12 weken duren voordat de wond die ontstaat is door de ingreep, volledig is hersteld.

Nagelbeugel (Orthonyxie)

Als u last heeft van een ingegroeide teennagel (Unguis Incarnatus) kan een nagelbeugel (Orthonyxie) uitkomst bieden. Het doel van zo’n behandeling is om de nagelvorm te beïnvloeden. Dit zorgt in veel gevallen voor vermindering van pijn en verlaagt het risico op infectie.

Behandeling

De nagelbeugel wordt ter plekke door uw podotherapeut op maat gemaakt voor de nagel. Deze wordt vervaardigd van Remanitdraad, dit draad wordt ook gebruikt voor beugels voor de tanden. Dit is een lastig en kostbaar proces. Het is dan ook van belang dat u deze draad, indien de nagelbeugel loslaat, niet kwijt raakt.

De beugel wordt met haakjes aan weerszijde om de nagel bevestigd. Door de spanning die op de draad wordt geplaatst, wordt de afwijkende nagelvorm beïnvloed. Tot slot wordt, met behulp van antibacteriële gel, de nagelbeugel vastgezet op de nagel.

Vervolg

De beugel, zal afhankelijk van de groeisnelheid van uw nagels om de 6 tot 8 weken moeten worden herplaatst. Na de ingreep kunt u de voet weer op normale wijze gebruiken. Wees echter voorzichtig met het aantrekken van kousen/sokken en het wassen/afdrogen van de teen. Let erop dat u niet achter de nagelbeugel blijft hangen en hiermee riskeert de nagelbeugel of nagel los te trekken.

In sommige gevallen zal bij aanzienlijke pijn aan de nagel de behandeling worden uitgevoerd onder lokale verdoving (Locoregionale Anesthesie) om het voor u zo comfortabel mogelijk te maken.

Klaar voor pijnvrij bewegen?

Contactwizzard (beknopt formulier)
Op welke manier wilt u contact met ons opnemen?

Ik wil een afspraak maken

Voetencentrum Flipse neemt telefonisch of via de mail contact met u op voor het plannen van een afspraak. U kunt onderstaand uw voorkeur aangeven.
Kennen wij elkaar al?
Voorkeur voor contact
Heb je een verwijzing?
Over de klacht:

Ik wil zelf bellen

Voor contact, meer informatie, onze locaties of het maken van een afspraak kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en 16.30 bellen.

Bel mij terug op

Wanneer mogen wij u bellen?
Wij kunnen u terugbellen op werkdagen tussen 8.00 uur en 16.30*
Als wij u telefonisch niet kunnen bereiken, sturen wij u een e-mail.

Mail ons uw vraag of opmerking (wilt u een afspraak maken, klik dan op de optie: Ik wil een afspraak maken)

Voornaam
Achternaam
Geeft u toestemming voor opslag van uw gegevens en gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden?*
© Copyright - Voetencentrum Flipse