Hulpmiddelen behandelingen

Nagelbeugel

Algemeen

Een nagelbeugel is een techniek waarbij met een remanit draad een beugel om de nagel wordt gevormd. Deze techniek wordt ingezet bij ingroeiende of ingegroeide teennagels. Door de specifieke vorm van de nagelbeugel trekt de nagel minder krom. De nagelbeugel trekt zo als het ware de nagel uit de nagelwal, waardoor de klachten vrijwel direct verminderen. De nagelbeugel wordt langs de nagel gevormd en met een kunstmatige hars vastgelijmd aan de nagel, zodat deze blijft zitten en met de nagel mee uitgroeit. De behandelperiode is afhankelijk van de nagelgroei en de afwijking van de nagel, maar bedraagt gemiddeld 6 maanden.

Indicaties

Een nagelbeugel wordt ingezet bij pijn in de teen als gevolg van een ingegroeide teennagel.

Nagelbeugels

Werkwijze

Aan de hand van een voetonderzoek kunnen we bepalen wat de oorzaak is van de ingegroeide teennagel. Aan de hand van dit onderzoek stellen we een behandelplan op. Klachten in de nagel van de grote teen ontstaat meestal door foutief knippen van de nagels, door een sterke kromming van de nagel of door verkeerd schoeisel. De podotherapeut besteedt hier in het onderzoek ook aandacht aan, zodat dezelfde klachten in de toekomst niet terugkeren. Voordat we een nagelbeugel plaatsen, moet eerst de nagel ‘vrijgemaakt’ worden, zodat de beugel er omheen kan. Dit kan pijnlijk zijn, maar als de nagelbeugel daarna geplaatst is, zijn de klachten vrijwel direct over of sterk verminderd. Als sprake is van een infectiebeeld, plannen we een controleafspraak na 1 of 2 weken. Normaal staat hier 6 weken voor. Bij iedere nabehandeling herplaatsen we de beugel tot de nagel voldoende uitgegroeid is en minder kromming heeft.

Kosten en vergoedingen

In veel gevallen is een reeks van opeenvolgende behandelingen nodig voordat de nagel goed is uitgegroeid. De podotherapeut zal dit van tevoren met de patiënt bespreken en een inschatting maken van het behandeltraject en de bijbehorende totale kosten.