Hulpmiddelen behandelingen

Teenstukje (orthese)

Algemeen

Een siliconen orthese (teenstukje) is een hulpmiddel dat volledig op maat gemaakt wordt van verschillende soorten siliconen. Afhankelijk van de klacht en stand van de tenen wordt het juiste model en materiaal siliconen gekozen. De orthese heeft als doel het verminderen van drukplekken door de stand van de tenen te corrigeren (bij klauwtenen) of de druk tussen de tenen te verdelen (bij weke likdoorn).

Indicaties

Siliconen orthesen worden ingezet bij het verminderen van klachten door drukplekken, eeltvorming of likdoorns (dorsaal PIP, DIP, apex digiti en interdigitaal) zoals bij:

Siliconen orthese

Werkwijze

Aan de hand van een uitgebreid voetonderzoek naar de stand en functie van de voeten wordt bepaald wat het beste model en materiaal siliconen is. Vervolgens wordt de siliconen orthese direct vervaardigd op de voet. Meestal volgt nog een afspraak voor het passen, ophalen en de controle van de orthese. Tijdens de controle wordt gekeken of de orthese de klacht voldoende verhelpt en wordt deze indien nodig aangepast.

Kosten en vergoedingen

De kosten van een siliconen orthese zijn opgebouwd uit de consultkosten plus de kosten voor het vervaardigen van de siliconen orthese. Samen met de kosten van het onderzoek en het consult variëren de totale kosten tussen de 50 euro bij eenvoudige problemen tot ruim 120 euro bij complexe problemen.