hamerteen

Hamer- en klauwtenen

De termen hamertenen en klauwtenen worden weleens door elkaar gehaald. Er zit echter een belangrijk verschil tussen deze twee tenen. Bij klauwtenen zijn éen of meerdere tenen vergroeid tot een kromme stand. Hierbij wijst het topje van de teen naar beneden, waarbij het uiteinde van de teen de grond raakt. Dit kan pijnklachten veroorzaken.
Bij een hamerteen is juist het eerste gewrichtje gebogen, maar het tweede gewrichtje niet. Hierdoor raakt niet het topje van de teen de grond, maar de onderzijde van de teen. Net als bij klauwtenen kunnen ook hier pijnklachten ontstaan.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van een hamer- of klauwstand. Een doorgezakte voorvoet, een scheve grote teen, langdurig dragen van te kleine schoenen of een langere teen ten opzichte van de andere tenen, kunnen oorzaken zijn van het ontstaan van hamer-of klauwtenen. Ook kan een hamer- of klauwstand van de teen genetisch bepaald zijn of te maken hebben met de gehele stand van de voet. Bij een holvoet komen hamer- of klauwtenen vaker voor. Maar ook ouderdom, diabetes, reuma of artrose kunnen oorzaken zijn van misvormingen van de tenen.

Symptomen

Hamer- of klauwtenen hoeven niet direct te leiden tot pijnklachten. Vaak zie je bij een standsafwijking van de teen dat er eeltplekken en likdoorns op en tussen de tenen ontstaan die pijnklachten kunnen veroorzaken.

Therapie

De podotherapeut kan een corrigerende orthese maken om te voorkomen dat er likdoorns ontstaan. Daarbij spelen schoenen een belangrijke rol bij deze standafwijking. Hierbij kan de podotherapeut u adviseren.

Heeft u last van hamer- en of klauwtenen?