Tibialis anterior

Shin splints (scheenbeenvliesontsteking, of mediaal tibiaal stress syndroom)

Shin splints is een overbelastingsblessure van het onderbeen die vaak voorkomt bij hardlopers, militairen en mensen die sporten uitoefenen waarin veel gesprongen wordt.

Oorzaken

Bij shin splints (scheenbeenvliesontsteking of mediaal tibiaal stress syndroom) trekt de spier achter het scheenbeen en het kuitbeen (m. soleus) teveel aan de binnen-achterzijde van het scheenbeen. Hierdoor kan er een kleine botafwijking ontstaan op het scheenbeen, wat pijnklachten veroorzaakt. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van shin splints. Een te zware of te snelle opbouw van training veroorzaakt een overbelasting van spieren bij het scheenbeen. Andere schoenen dragen of altijd aan dezelfde kant van de weg lopen kan shin splints veroorzaken. Ook een afwijkende voetfunctie, naar binnen toe zakken of afwijkende stand van de benen (o-benen) kunnen een oorzaak zijn voor het ontwikkelen van shin splints.

Symptomen

De klachten bevinden zich aan het onderste 2/3 deel van de binnenzijde van het scheenbeen. Tijdens het (hard)lopen heb je last van een diffuse, zeurende pijn. Veel springen geeft klachten.

Therapie

Het is belangrijk dat de binnenzijde van het scheenbeen ontlast wordt. De trekkrachten van de binnenste onderbeenspieren dienen gereduceerd te worden. Door podotherapeutische zolen kunnen een afwijkende voetstand en het looppatroon gecorrigeerd worden. Ook is het van belang dat de aangedane pijn rust krijgt, hierdoor gaan de meeste klachten vanzelf over. Als de klachten niet afnemen kan in combinatie met fysiotherapie de onderbeenspieren getraind worden.

Heeft u last van shin splints?