voeten aan de wandel

Ouderen

Ouder worden is een mooi proces. Iedereen wil graag oud worden, maar niemand wil oud zijn. Daarom worden voetklachten vaak genegeerd en wordt gedacht “het gaat wel weer over”. Helaas blijkt dit niet altijd het geval en kan een niet-behandelde voetklacht leiden tot klachten elders in het lichaam, zoals in de benen en de rug.

Algemeen

Door de vergrijzing in Nederland wordt het aandeel ouderen in onze samenleving langzaam groter en komt het besef dat we hier meer aandacht aan moeten besteden. De zorgvraag van ouderen is veelal anders, omdat de belasting lager is. De belastbaarheid is verlaagd door enerzijds slijtage van gewrichten, minder goede conditie of andere klachten en anderzijds doordat ouderen niet of minder werken en sporten. Een oplossing voor een zorgvraag van ouderen is daarom anders dan bij bijvoorbeeld kinderen of sporters. Maar zeker niet minder belangrijk. Want als het lopen bij ouderen moeilijker gaat, dan neemt ook de zelfredzaamheid snel af.

Podotherapie voor ouderen?

Omdat mobiliteitsproblemen vaak een gevolg zijn van pijnklachten in de voet of het afwijkend functioneren van de voet, kan de podotherapeut hier uitkomst bieden. Tijdens een uitgebreid voetonderzoek wordt tijd en aandacht besteed aan de klacht of zorgvraag. Samen met u zoeken we naar de beste oplossing voor het probleem. Omdat uw therapeut binnen Voetencentrum Flipse samenwerkt met meerdere disciplines en beschikt over verschillende behandelmethoden, is het mogelijk om u ook echt de beste oplossing te adviseren.

Wanneer naar de podotherapeut?

Door in een vroeg stadium naar de podotherapeut te gaan, kunnen vervelende klachten in een later stadium worden voorkomen door middel van instructie en behandeling. Volledige genezing van bepaalde klachten is helaas niet mogelijk, maar een vermindering van uw klachten vaak wel. Ook in een later stadium (als u al klachten heeft) kan de podotherapeut uitkomst bieden. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende klachten bij ouderen zijn:

  • Verkeerde voet-/teenstand
    Een verkeerde stand van de achter- en middenvoet kan klachten veroorzaken in de pezen en spieren rondom de enkel en voet. Ook kunnen hierdoor vermoeidheidsklachten ontstaan in voeten of benen. Bij een standafwijking van de tenen wordt ook wel gesproken over hamer- en klauwtenen. Hierbij kunnen door schoenen hinderlijke drukplekken ontstaan op de tenen.
  • Op de botjes lopen
    Vaak wordt een gevoel omschreven van ‘op botjes te lopen’, waarbij er pijnklachten zijn in de voorvoet. De oorzaak hiervan is dat het vetweefsel onder de voorvoet slechter van kwaliteit wordt of verdwijnt.
  • Artrose
    Bij artrose is het kraakbeen dat om de botjes zit in een gewricht versleten, waardoor klachten ontstaan in het gewricht. Pijnklachten, stijfheid (met name in de ochtend), bewegingsbeperking en instabiliteit van het gewricht. Artrose kan niet genezen en zorgt voor een progressieve standafwijking van het gewricht.