Onderzoek en behandeling

Als blijkt dat u diabetes heeft, zal de praktijkondersteuner van de huisarts (POH) een eerste screening van uw voet doen. Heeft u een verhoogd risico, dan komt u bij de podotherapeut. Deze voert een uitgebreid voetonderzoek uit. Hij of zij kijkt hoe groot het risico is op het ontstaan van wonden en wat we kunnen doen om het risico zo laag mogelijk te houden. Als sprake is van een verhoogd risico, dan stelt de podotherapeut het zorgprofiel vast. Daarin staat welke zorg u nodig heeft en wat hiervan wordt vergoed. Daarna stelt hij/zij een individueel behandelplan op.

Bij andere aandoeningen kan het zijn dat u ook via een medisch specialist of een andere behandelaar naar ons wordt doorverwezen.

Het voetonderzoek

Bij het uitgebreide voetonderzoek kijken wij of u last heeft van gevoelsverlies of problemen met de bloeddoorstroming. Wij schatten het risico op een slecht genezende wond (ulcus) in op een schaal van 0 tot 3. Dit is de zogeheten SIMS- of risico-classificatie.

Welke onderzoeken wij doen is afhankelijk van uw situatie, van eventuele klachten en van wat u nodig heeft. Het kan zijn dat wij kijken naar de stand van uw voeten, naar het functioneren van uw gewrichten en/of uw looppatroon. Ook beoordeelt de podotherapeut de huid op eelt en likdoorns en controleert hij het schoeisel op pasvorm en functionaliteit.  

Het zorgprofiel

Als blijkt dat u een verhoogd risico heeft, kijken we in welk zorgprofiel u moet worden ingedeeld. Dit profiel bepaalt welke zorg u nodig heeft en hoeveel behandelingen u krijgt. Het zorgprofiel is ook belangrijk voor de vergoeding die u krijgt vanuit de zorgverzekering.

Het individueel behandelplan

Op basis van het uitgebreid voetonderzoek en het zorgprofiel stelt de podotherapeut een individueel behandelplan op. Hierin staat hoeveel behandelingen u krijgt en bij welke zorgverlener. Het kan ook aanvullende behandelingen bevatten, zoals het aanmeten van steunzolen en orthesen of voetbehandelingen door de pedicure. Ook staat in het plan welke voetzorg onder medisch noodzakelijk valt. De podotherapeut stemt het behandelplan af met huisarts, pedicure en eventuele andere (diabetes)zorgverleners.

Wat doet de pedicure?

De primaire taak van de pedicure is verzorging en controle van de voeten om voetproblemen te voorkomen. De pedicure verwijdert overmatig eelt en behandelt teennagels. Dit doet ze in overleg met de podotherapeut. De pedicure kan extra verzorgende of niet-medische behandelingen uitvoeren die niet in het behandelplan staan. Denk aan het knippen van gezonde nagels of verwijderen van eelt dat zich niet op een risicoplek bevindt. Hiervoor kan de pedicure kosten in rekening brengen. Dit gebeurt altijd in overleg met u.

Wat doet de podotherapeut?

De podotherapeut is specialist op het gebied van voeten en behandelt klachten die voorkomen bij de risicovoet. De podotherapeut voert eerst een uitgebreid voetonderzoek uit en stelt op basis hiervan het individueel behandelplan vast. We kunnen ook advies geven over schoeisel en hulpmiddelen aanmeten, zoals steunzolen of teenorthesen.

De podotherapeut is spil in het netwerk met andere diabetes zorgverleners. Voetencentrum Flipse werkt nauw samen met huisartsen, pedicures, internisten, orthopeden, fysiotherapeuten en schoenmakers. Wij kunnen u in het hele traject begeleiden en rapporteren aan uw huisarts en andere zorgdisciplines.

Pedicurezorg en vergoedingen

De zorg die een pedicure verleent, moet medisch noodzakelijk zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Cosmetische behandelingen, zoals een massage of het verzorgen van de nagels en nagelriemen, vallen hier niet onder.

De pedicure krijgt een vast bedrag per behandeling voor preventieve voetzorg. Wat deze voetzorg inhoudt, staat beschreven in het behandelplan van de podotherapeut. Ze mag daarnaast wel kleine eigen bijdragen vragen voor een eventuele cosmetische behandeling, maar moet dit wel vooraf met u bespreken. Ook moet u hiervoor (schriftelijk) akkoord geven.

De vergoeding van medische behandelingen door de pedicure loopt via de podotherapeut. Daarom moet u jaarlijks naar de podotherapeut om uw voeten te laten controleren. De podotherapeut moet ook ieder jaar het behandelplan opnieuw vaststellen. Uw (zorg)situatie kan immers veranderd zijn. Het kan zijn dat het aantal behandelingen moet worden bijgesteld of dat u in de tussentijd problemen met de voeten heeft gekregen. Als u bijvoorbeeld meer eeltvorming heeft, kan het zijn dat u andere schoenen of steunzolen nodig heeft. De podotherapeut kijkt dan naar de oorzaak van de problemen en stelt het plan waar nodig bij.

Online zolen bestellen

Klaar voor pijnvrij bewegen?

Contactwizzard (beknopt formulier)
Op welke manier wilt u contact met ons opnemen?

Ik wil een afspraak maken

Voetencentrum Flipse neemt telefonisch of via de mail contact met u op voor het plannen van een afspraak. U kunt onderstaand uw voorkeur aangeven.
Kennen wij elkaar al?
Voorkeur voor contact
Heb je een verwijzing?
Over de klacht:

Ik wil zelf bellen

Voor contact, meer informatie, onze locaties of het maken van een afspraak kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en 16.30 bellen.

Bel mij terug op

Wanneer mogen wij u bellen?
Wij kunnen u terugbellen op werkdagen tussen 8.00 uur en 16.30*
Als wij u telefonisch niet kunnen bereiken, sturen wij u een e-mail.

Mail ons uw vraag of opmerking (wilt u een afspraak maken, klik dan op de optie: Ik wil een afspraak maken)

Voornaam
Achternaam
Geeft u toestemming voor opslag van uw gegevens en gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden?*
© Copyright - Voetencentrum Flipse