Bij een zenuwbeklemming (Mortonse neuralgie) is sprake van een zenuwbeklemming tussen twee middenvoetsbeentjes. Vaak komt deze voor bij de derde en vierde teen.

De zenuw tussen de middenvoetsbeentjes is geïrriteerd en mogelijk opgezwollen, wat klachten kan veroorzaken. Een neuroma is een verdikking op de zenuw. Deze ontstaat door langdurige beklemming. Deze klacht komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

1

Oorzaken zenuwbeklemming (Mortonse neuralgie)

Te smalle of te krappe schoenen of schoenen met een hoge hak zorgen ervoor dat een zenuw makkelijk in de beklemming komt te zitten. Bij mensen met een brede voorvoet of waarbij de voorvoet is gaan doorzakken, komt de klacht vaker voor.

Ook de stand van de voet en het looppatroon hebben invloed op de klacht. Mensen waarbij de voeten te veel naar binnen kantelen tijdens het lopen of mensen met een scheefstand van de grote teen, hebben een vergroot risico op een zenuwbeklemming (Mortonse neuralgie).

2

Symptomen

Een Mortonse neuralgie kan verschillende klachten geven: prikkelingen, tintelingen, doof en dood gevoel, krampen, stroomstootjes, stekende of brandende pijn.

Bij iemand met een Mortonse neuroma kan het gevoel ontstaan dat een sok dubbel zit in de schoen. Vaak als de schoen wordt uitgetrokken zakt de pijn weg.

Sommige mensen hebben ook het idee dat de middenvoetsbeentjes over elkaar schuren of dat ze een klik voelen bij het afwikkelen van de voet.

3

Therapie

Een belangrijke rol bij de behandeling van de pijnklachten van Mortonse neuralgie is weggelegd voor het schoeisel. De podotherapeut geeft daarom ook klachtgericht schoenadvies.

Daarnaast kunnen we ook podotherapeutische zolen maken om de stand van de voeten te corrigeren en te stabiliseren en meer ruimte te creëren tussen de middenvoetsbeentjes.

Klaar voor pijnvrij bewegen?

Contactwizzard (beknopt formulier)
Op welke manier wilt u contact met ons opnemen?

Ik wil een afspraak maken

Voetencentrum Flipse neemt telefonisch of via de mail contact met u op voor het plannen van een afspraak. U kunt onderstaand uw voorkeur aangeven.
Kennen wij elkaar al?
Voorkeur voor contact
Heb je een verwijzing?
Over de klacht:

Ik wil zelf bellen

Voor contact, meer informatie, onze locaties of het maken van een afspraak kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en 16.30 bellen.

Bel mij terug op

Wanneer mogen wij u bellen?
Wij kunnen u terugbellen op werkdagen tussen 8.00 uur en 16.30*
Als wij u telefonisch niet kunnen bereiken, sturen wij u een e-mail.

Mail ons uw vraag of opmerking (wilt u een afspraak maken, klik dan op de optie: Ik wil een afspraak maken)

Voornaam
Achternaam
Geeft u toestemming voor opslag van uw gegevens en gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden?*

© Copyright - Voetencentrum Flipse