Ik heb een risicovoet

Suikerziekte (diabetes) is een ziekte die problemen kan veroorzaken over het hele lichaam, waaronder de voeten. Diabetes kan onder meer zorgen voor een slechtere doorbloeding en beschadiging van zenuwen. Door een combinatie van deze factoren kan een zogeheten diabetische voet ontstaan.

Het risico van een diabetische voet is het ontstaan van wondjes. Deze wondjes kunnen, als ze niet goed worden behandeld, leiden tot een amputatie. Een amputatie wordt bijna altijd voorafgegaan door een wondje, dus als we het ontstaan van een wondje kunnen voorkomen, dan voorkomen we ook amputaties.

Inmiddels is de zorg voor een risicovoet verder uitgebreid naar andere aandoeningen.

Wat is een risicovoet?

Een risicovoet is een voet waarbij door een aandoening, ziekte of door een medische behandeling een verhoogd risico ontstaat op slecht genezende wonden. Het kan zijn dat u minder of geen gevoel in (een deel van) de voeten heeft of een verminderde doorbloeding. Wonden kunnen sneller ontstaan en genezen ook minder goed. Als zo’n risicovoet niet goed wordt behandeld, kan dit leiden tot wonden die slecht genezen of zelfs tot amputatie van de voet of het been.

Onderzoek en behandeling

Als blijkt dat u diabetes heeft, zal de praktijkondersteuner van de huisarts (POH) een eerste screening van uw voeten doen. Heeft u een verhoogd risico, dan verwijst de POH u naar de podotherapeut. Bij andere aandoeningen zal uw behandelend arts u doorverwijzen. Het kan ook zijn dat een pedicure adviseert een afspraak te maken met een podotherapeut.

De podotherapeut voert een uitgebreid(er) voetonderzoek uit. Hij of zij kijkt hoe groot het risico is op het ontstaan van wonden en wat we kunnen doen om het risico zo laag mogelijk te houden.

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u diabetes of andere aandoeningen die een risico vormen voor uw voet? Dan is het belangrijk dat u uw voeten goed verzorgt. U kunt zelf veel doen om het risico op het ontstaan van drukplekken en wondjes te verkleinen met een aantal handige tips.

Zelf je voeten verzorgen bij een risicovoet

Vergoedingen

De risico’s op een (slecht genezende) wond zijn ondergebracht in verschillende zorgprofielen. Deze geven aan of en voor welke vergoeding u in aanmerking komt en vanuit welke verzekering (basis of aanvullend). Het eerste (uitgebreide) voetonderzoek bij de podotherapeut wordt vergoed vanuit de basis- of de aanvullende verzekering.  

Online zolen bestellen

Klaar voor pijnvrij bewegen?

Contactwizzard (beknopt formulier)
Op welke manier wilt u contact met ons opnemen?

Ik wil een afspraak maken

Voetencentrum Flipse neemt telefonisch of via de mail contact met u op voor het plannen van een afspraak. U kunt onderstaand uw voorkeur aangeven.
Kennen wij elkaar al?
Voorkeur voor contact
Heb je een verwijzing?
Over de klacht:

Ik wil zelf bellen

Voor contact, meer informatie, onze locaties of het maken van een afspraak kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en 16.30 bellen.

Bel mij terug op

Wanneer mogen wij u bellen?
Wij kunnen u terugbellen op werkdagen tussen 8.00 uur en 16.30*
Als wij u telefonisch niet kunnen bereiken, sturen wij u een e-mail.

Mail ons uw vraag of opmerking (wilt u een afspraak maken, klik dan op de optie: Ik wil een afspraak maken)

Voornaam
Achternaam
Geeft u toestemming voor opslag van uw gegevens en gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden?*
© Copyright - Voetencentrum Flipse