Hoe voorkom je een ingroeiende teennagel?

Ingroeiende teennagels kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn. Van de mensen die zich melden bij de huisarts met voetklachten, heeft 20 procent een ingegroeide teennagel. Er zijn verschillende behandelmethodes om je hiervan af te helpen, maar je kunt zelf ook veel doen om een ingroeiende teennagel te voorkomen.

Door Lotte Binkhorst, podotherapeut

Je herkent een ingegroeide teennagel aan een gevoelige of pijnlijke rode teen. De rand van de nagel is dan in de huid gegroeid. Meestal gebeurt dit bij de grote teen, maar het kan ook bij andere tenen voorkomen.

Oorzaken

Een ingegroeide teennagel ontstaat natuurlijk niet plotseling, maar is afhankelijk van een aantal factoren. Deze kunnen zijn:

  • Het te kort of te rond afknippen van de nagels
  • De vorm van de nagels: een tunnelnagel geeft een verhoogd risico op het ontstaan van een ingegroeide teennagel
  • Het dragen van niet goed passend schoeisel: denk aan een te smalle of te kleine schoen
  • De stand van de tenen: een teenstand waarbij de andere tenen in de verdrukking komen, kan een oorzaak zijn voor het verdrukken van de teennagel, waardoor deze kan gaan ingroeien
  • Warmere (zweet)voeten: hierdoor kan de nagel weken en daardoor kwetsbaarder worden en makkelijker in de huid groeien
  • Een trauma: denk aan het stoten van de tenen of er iets zwaars op laten vallen

Voorkomen van ingroeiing

Om te voorkomen dat je teennagel (weer) ingroeit kun je zelf het volgende doen:

Nagels knippen
Belangrijk is dat je de teennagels altijd recht afknipt en dus nooit rond. Verder is het belangrijk de teennagels nooit té kort in te knippen. Vaak wordt het beruchte stukje teennagel weggeknipt wanneer deze gaat ingroeien, om de pijn te ontzien. Helaas werkt dit dus averechts. En dus kun je dit beter niet doen. Wanneer dit het wel geval is, probeer de nagel juist een stukje te liften. Bij Voetencentrum Flipse kunnen we je hier eventueel mee helpen.

In het geval van een tunnelnagel, is een nagelbeugel een geschikte therapievorm om de vorm van de nagel zelf te veranderen en hiermee de steeds terugkerende klachten te voorkomen.

De juiste schoenen
Controleer ook altijd uw eigen schoenen als u vaker last heeft van een ingegroeide teennagel. Draagt u wel de juiste maat schoenen of zijn deze eigenlijk toch te klein of te smal? Ook hiervoor kunt u altijd een consult bij ons inplannen waarbij wij uw voeten opmeten en passend schoenadvies meegeven.

Stand van de voeten
Het kan ook zijn dat het regelmatig terugkeren van een ingegroeide teennagel komt door de stand van teen of voet. In dat geval zou je het staan en lopen kunnen laten analyseren. Dit kun je doen bij een podotherapeut. Deze kan je helpen de teen- en/of voetstand te verbeteren.

Warme voeten
In het geval van wat warmere (zweet)voeten is het belangrijk na te gaan waardoor dit ontstaat. Dit zou kunnen ontstaan door het type sokken of schoenen, vooral als deze minder luchtdoorlatend zijn. Ook hier kunnen wij u verschillende adviezen over geven.

Behandelingen

Bij Voetencentrum Flipse behandelen wij ook ingegroeide teennagels. Onze podotherapeut kan:

  • Voorlichting geven
  • Aanmeten van steunzolen of teenortheses
  • Adviezen geven (knip-/schoenadvies)
  • Periodiek behandelen van de teennagel
  • Doorverwijzen naar een medisch pedicure
  • Definitief verwijderen van een nageldeel onder verdoving (nagelresectie)

Conclusie

Ingroeiende teennagels kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn. Toch ontstaat een ingegroeide teennagel niet plotseling. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Je kan zelf veel doen om te voorkomen dat je nagel ingroeit. Maar wanneer dit onvoldoende resultaat geeft of je ingegroeide teennagel voldoet al aan stadium 3 (waarbij de rand van de nagel al behoorlijk rood en opgezwollen is), dan is het wellicht verstandig contact op te nemen met onze praktijk. Wij kunnen de oorzaak van het probleem achterhalen en deze behandelen.

© Copyright - Voetencentrum Flipse