Pijn aan de hiel bij lopen of opstaan? Dan heb je mogelijk hielspoor

Hielspoor is een klacht die vaak voorkomt in Nederland. Mensen met hielspoor hebben pijn aan de hiel, bij het lopen, bij het opstaan of bij lang staan. Vaak is de pijn het ergst in de ochtend of na een periode van rust. Er is veel wat je kan doen om hielspoorklachten te verlichten.

Door Ruben Bisseling, podotherapeut

Wat is een hielspoor?

Een hielspoor is een benige uitgroei aan de onderkant van het hielbeen. Mensen die veel staan of lopen, overgewicht hebben of slecht schoeisel dragen, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een hielspoor. Meestal ontstaan de klachten bij een hielspoor niet van het hielspoor zelf, maar door een irritatie van het peesblad onder de voet. Een hielspoor wordt daarom ook vaak een peesbladirritatie onder de voet genoemd. De medische term voor deze peesbladirritatie is fasciitis plantair.

Hoe herken je hielspoorklachten?

Hielspoorklachten zijn meestal te herkennen aan een scherpe, stekende pijn aan de onderkant van de hiel. Deze pijn is vaak het hevigst in de ochtend bij het opstaan of na een periode van rust. Gedurende de dag kan de pijn wat afnemen, maar na lange periodes van staan of lopen kan de pijn weer verergeren.

Wat kun je zelf doen aan hielspoorklachten?

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je zelf je hielspoorklachten kunt verminderen. Hier zijn enkele tips en adviezen:

  • Rust en ontlasting

    Het is belangrijk om je voet voldoende rust te geven. Vermijd activiteiten die je hiel belasten, zoals langdurig staan of hardlopen. Probeer activiteiten die minder impact hebben op je hiel, zoals zwemmen of fietsen.

  • IJsapplicatie

    Breng ijs aan op je hiel om pijn en ontsteking te verminderen. Dit kun je doen door een ijszak of een zak bevroren groenten in een dunne doek te wikkelen en deze 10 minuten lang op de pijnlijke plek te leggen. Herhaal dit meerdere keren per dag. Het toebrengen van ijs is vooral in de eerste weken van een hielspoor het meest zinvol, vooral als de pijnlijke plek warm en dik is.

  • Rek- en strekoefeningen

    Rekoefeningen kunnen helpen om de peesplaat onder je voet te stretchen en de spanning te verminderen. Een eenvoudige oefening is om een handdoek om de bal van je voet te wikkelen en voorzichtig je tenen naar je toe te trekken. Houd deze positie 15-30 seconden vast en herhaal dit 2-3 keer per dag. Pak ook een tennisbal en rol deze terwijl je zit onder de voetboog door. Doe dit minimaal 5 minuten per dag of als het kan meerdere keren per dag. Voor meer oefeningen kun je terecht op de pagina van Voetencentrum Flipse.

  • Goede ondersteunende en dempende schoenen

    Draag schoenen die goede ondersteuning en demping bieden. Vermijd schoenen met platte zolen of hoge hakken. Een stevige sportschoen of wandelschoen kan een oplossing zijn. Loop zo min mogelijk op blote voeten of op sandalen en slippers.

  • Massage

    Een zachte massage van de voetboog en de hiel kan de doorbloeding verbeteren en de spanning verminderen. Je kunt dit zelf doen door met je duimen stevig maar voorzichtig over de pijnlijke gebieden te wrijven.

  • Gebruik van ontstekingsremmende medicijnen

    In overleg met je huisarts kun je ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen, gebruiken om de pijn en ontsteking te verminderen. Gebruik deze medicijnen alleen zoals voorgeschreven en niet langdurig zonder medisch advies. Het is niet verstandig om de voeten weer (extra) te gaan belasten. De medicijnen dempen de pijn, waardoor je het risico loopt over de grens heen te gaan. Daardoor overbelast je de voeten weer meer en zal de klacht minder snel over gaan.

Wat kan de podotherapeut voor je doen?

Als je ondanks je eigen inspanningen onvoldoende herstel ervaart, kan een podotherapeut je verder helpen. Deze heeft verschillende behandelingsopties om je hielspoorklachten te verlichten:

  • Aanmeten van op maat gemaakte steunzolen
    Op maat gemaakte steunzolen kunnen de druk op je hiel verminderen en je voetboog beter ondersteunen. Deze zolen worden individueel aangepast aan de vorm en de behoeften van jouw voeten.
  • Taping en bandages
    Door middel van speciale tape- en bandagetechnieken kan de druk op de pijnlijke gebieden worden verminderd en de voet beter worden ondersteund.
  • Advies en educatie
    Een podotherapeut kan je ook adviseren over schoeisel, activiteiten en oefeningen die je kunt doen om je klachten te verminderen en te voorkomen dat ze terugkomen.
  • Verwijzing naar andere specialisten
    In sommige gevallen kan het nodig zijn om je door te verwijzen naar een andere specialist, zoals een fysiotherapeut, voor verdere behandeling.

Conclusie

Hielspoorklachten kunnen pijnlijk en hinderlijk zijn, maar met de juiste aanpak kun je de pijn aanzienlijk verminderen en de genezing bevorderen. Door rust te nemen, rekoefeningen te doen, goed schoeisel te dragen en eventueel ontstekingsremmende medicijnen te gebruiken, kun je zelf veel doen om je klachten te verlichten.

Nog klachten?

Mocht je ondanks deze maatregelen nog steeds last hebben, dan kan een podotherapeut je verder helpen met op maat gemaakte steunzolen en andere behandelmethodes. Vergeet niet om ook de oefeningen te bekijken om je herstel te ondersteunen.

Als je vragen hebt of een afspraak wilt maken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we werken aan het verlichten van je hielspoorklachten.

© Copyright - Voetencentrum Flipse