Spina calcaneï (hielspoor)

Fasciitis plantaris (peesplaatontsteking)

Fasciitis plantaris of fasciosis plantaris is een peesplaatonsteking onder het hielbeen. De pees verbindt het hielbeen met de bal van de voet en heeft een belangrijke functie in het afwikkelen en stabiliseren van de voet. Als het ware zorgt de peesplaat voor natuurlijke schockdemping onder de voet. Bij te veel belasting kan de peesplaat overbelast raken (fasciosis plantaris) en uiteindelijk kan een fasciitis plantaris (peesplaatontsteking) ontstaan. Een peesplaatoverbelasting onder de voet wordt vaak hielspoor genoemd, maar deze benaming is niet correct.

Oorzaken

De oorzaken van een overbelasting van een peesplaat zijn erg divers. Sporters, zoals hardlopers, of mensen die veel springen tijdens het sporten, hebben een verhoogd risico. Als de trainingsintensiteit niet voldoende en juist wordt opgebouwd of wanneer op andere ondergrond dan normaal getraind wordt, is het risico groter dat de peesplaat overbelast raakt. Ook overgewicht kan een duidelijk verband hebben met het ontwikkelen van een overbelasting aan de peesplaat. Daarbij heeft de stand en het afwikkelpatroon van de voet een grote invloed bij het krijgen van een peesplaatoverbelasting. Bij een platvoet of een voet die te veel naar binnen kantelt, overproneert, komen er meer spanningen en trekkrachten op de peesplaat. Bij een holvoet zijn meestal de spieren verkort,  waardoor de belastbaarheid kleiner is. Trauma kan ook een oorzaak zijn voor het ontwikkelen van een fasciitis plantaris, door bijvoorbeeld hard neerkomen op het hielbeen.

Symptomen

Bij een fasciitis plantaris (peesplaatontsteking) is sprake van een scherpe stekende pijn onder het hielbeen. Meestal zijn er opstartklachten, klachten die optreden na rust. Na enige tijd rust, ’s morgens of na belasting een tijd gezeten te hebben, voelt de voet stijf aan en is een scherpe pijn aanwezig onder het hielbeen. Meestal zakt de pijn langzaam weg naarmate meer gelopen wordt. Echter, bij veel belasten, dus langere tijd lopen, nemen de klachten weer toe. De pijn kan soms uitstralen naar de holte van de voet.

TherapieShockwave

De podotherapeut achterhaalt de oorzaak van de klachten en kijkt daarom naar het gehele lichaam. Als er een standafwijking of een afwijkend looppatroon geconstateerd wordt, kunnen wij podotherapeutische zolen maken. De zolen zorgen voor correctie van de voetstand en optimaliseren de afwikkeling. Daarbij is het belangrijk om de voet voldoende rust te geven en de peesplaat op te rekken. Ook zal de podotherapeut klachtgericht schoenadvies geven. Indien nodig kijken we of een aanvullende therapie noodzakelijk is. Denk hierbij aan fysiotherapie voor shock wave therapie (ESWT) of het begeleiden van de rekoefeningen.

Heeft u een fasciitis plantaris?