Veel last van pijn bij het skiën? Dit kun je eraan doen

Skiën is een wintersport waar veel mensen jaarlijks plezier aan beleven. Maar veel skiërs ervaren ook pijn tijdens of na een dag op de piste. Het zijn vooral de benen, voeten en onderrug die het zwaar te verduren krijgen. In aanloop naar de wintersportvakantie kun je al veel doen om problemen te voorkomen. In dit artikel bespreken we veelvoorkomende pijnklachten bij skiën en wat je kunt doen om ze te voorkomen of verhelpen.

Met skiën krijgen je benen en voeten veel krachten en klappen te voorduren. Ook staat vaak een constante spanning op de beenspieren, vooral in de quadriceps (spieren aan de voorzijde van het onderbeen) en de kuiten. Daardoor kan je last krijgen van verzuring, spierpijn en vermoeidheid. Ook knieklachten komen veel voor bij het skiën. De knieën werken als een soort schokbrekers en moeten de klappen opvangen die tijdens het skiën ontstaan.

Overbelasting en onvoldoende spierkracht kunnen het risico op blessures verder vergroten. Om dit te voorkomen is het raadzaam om in de weken voor het skiën al spierversterkende oefeningen te doen.

Wintertenen

Goede skischoenen

Naast klachten aan de knieën, komen ook voetklachten veel voor. Vaak wordt dit veroorzaakt door slecht passende skischoenen. Hierdoor kunnen drukpunten ontstaan en  zenuwen bekneld raken. Veel skiërs ervaren brandende voeten, tintelingen of zelfs gevoelloosheid. Goed passende schoenen zijn essentieel, ze mogen niet te klein of te groot zijn.

In een goede skiwinkel kunnen medewerkers je helpen met het vinden van de juiste schoen. Bij aanhoudende klachten of een afwijkende voetstand of functie kunnen podotherapeutische steunzolen een boel klachten verminderen. Hierbij wordt de drukverdeling geoptimaliseerd en wordt de afwijkende stand aangepakt. De podotherapeut kan je hierbij helpen en adviseren.

Goede warming-up

Krachtoefeningen in de weken voor de wintersport kunnen heel goed helpen tegen pijn en andere ongemakken. Maar ook een goede warming-up voordat je gaat skiën helpt om de spieren goed op te warmen. Door vooraf je benen en spieren van de romp te trainen, verklein je de kans op blessures.

Luister naar je lichaam en neem voldoende pauzes. Skiën vergt veel energie en het is belangrijk om niet over je grenzen te gaan.

Ook voeding en hydratatie spelen een belangrijke rol in het voorkomen van spiervermoeidheid. Drink voldoende water en eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en koolhydraten. Zo voorzie je je spieren van energie.

Na het skiën

Let erop dat je na het skiën voldoende ontspant. Rekken en strekken kan helpen om stijve spieren te ontspannen. Dit is vooral goed voor de benen, onderrug en de voeten. Je kunt ook gebruikmaken van compressiekousen. Deze verbeteren de doorbloeding en verminderen spierpijn.

Een massage of warm bad kan goed helpen bij spierherstel. Ook het toepassen van koude- en warmtetherapie kan effectief zijn. Denk aan een wisseldouche of -bad.

Wintertenen

Conclusie

Pijn bij skiën komt veel voor. Maar je kunt dit vaak voorkomen door je goed voor te bereiden. Dat begint al met versterkingsoefeningen in de weken voor de wintersport. De juiste uitrusting en techniek dragen ook bij aan minder pijn. Ervaar je toch klachten? Dan zijn er verschillende oplossingen om de pijn te verlichten en sneller te herstellen. Blijf goed luisteren naar je lichaam en investeer in de juiste uitrusting en training. Zo kun je zonder zorgen de piste op.

© Copyright - Voetencentrum Flipse