voetmassage

Metatarsalgie

Metatarsalgie is een medische benaming voor voorvoetklachten. Vaak zijn er pijnklachten aanwezig in de bal van de voet door overbelasting van de middenvoetsbeentjes en de gewrichtjes in de voorvoet.

Oorzaken

Door een doorgezakte voorvoet of een holvoet kunnen pijnklachten ontstaan in de voorvoet. Ook als het middenvoetsbeentje van de grote teen korter is dan het middenvoetsbeentje van de tweede teen ontstaat er meer druk onder de voorvoet. Overgewicht en langdurige belasting, bijvoorbeeld bij bepaalde werkzaamheden, kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van metatarsalgie. Ook schoenen met een hoge hak kunnen leiden tot pijnklachten onder de bal van de voet.

Symptomen

In de voorvoet is een stekende of brandende pijn aanwezig, met name met lopen en stilstaan. Hoe meer belasting, hoe pijnlijker. Als de voorvoet warm en dik is, is sprake van een ontsteking in de voorvoet.

Therapie

De podotherapeut kan klachtgericht schoenadvies geven. De schoen moet een dikke, stijve loopzool hebben en een maximale hakhoogte van 3 cm. De podotherapeut kijkt of het nodig is om podotherapeutische zolen aan te laten meten om de standsafwijking van de voet te corrigeren of de druk onder de voorvoet te reduceren.

Heeft u last van metatarsalgie?