Tibialis anterior

Peesoverbelasting m. tibialis anterior

De m. tibialis anterior is de voorste scheenbeenspier. Deze loopt vanuit het scheenbeen via de voorzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. Deze pees zorgt er voor dat de voet opgetild wordt en niet op de grond klapt. De peesoverbelasting m. tibialis anterior kent verschillende fases. In het eerste stadium wordt de pees dikker, stijver en minder goed belastbaar. In dit stadium is volledig herstel nog mogelijk. Als de pees langdurig overbelast is, kan de structuur van de pees veranderen. Herstel is dan nog maar beperkt mogelijk. Bij tendinose is de structuur van de pees zodanig overbelast en veranderd dat herstel geheel niet meer mogelijk is. De kans dat de pees afscheurt is relatief hoog.

Oorzaken

De oorzaken voor de peesoverbelasting m. tibialis anterior lopen erg uiteen. De meest voorkomende oorzaak is een afwijkende voetstand of voetfunctie. Een platvoet of een voet die naar binnen gekanteld staat, geeft een groter risico op overbelasting van deze pees. Bij een afwijkende voetstand of voetfunctie ontstaan teveel trekkrachten op de m. tibialis anterior wat een overbelasting kan veroorzaken. Daarbij kan een afwijkende voetstand een irritatieplek, bijvoorbeeld een rits of een naadje van een schoen, vormen. Een trauma of een ongeluk kan ook aanleiding geven tot het ontwikkelen van een overbelasting.

Symptomen

De klachten treden op tijdens en na belasting door lopen, staan of sporten. De klachten worden ervaren aan de binnenzijde van de voet. Dit kan een uitstralende pijn geven naar de wreef toe. De klacht ontstaat vaak geleidelijk en wordt langzaam erger. De druk van de schoen op de binnenzijde van de voet kan de pijnklachten verergeren. Bij het niet meer goed kunnen heffen van de voet of bij krachtverlies kan de pees zelfs afgescheurd zijn.

Therapie

De podotherapeut achterhaalt de oorzaak van de klacht door naar het gehele lichaam te kijken. Als er een afwijkende stand of afwijkend looppatroon wordt geconstateerd, maken we podotherapeutische zolen. Daarnaast zal de podotherapeut adviseren om rust te houden, zodat het genezingsproces bevorderd wordt. Ook zal de podotherapeut klachtgericht schoenadvies geven, de stevigheid van de schoen speelt een belangrijke rol. Indien nodig zal de podotherapeut ook kijken naar aanvullende therapie, zoals fysiotherapie.

Heeft u last van uw tibialis anterior?