Tibialis anterior

Peesoverbelasting m. tibialis posterior

De m. tibialis posterior is de achterste scheenbeenspier. Deze loopt vanuit de kuit langs de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. Deze pees zorgt voor stabiliteit van de voet, de enkel en het onderbeen. De peesoverbelasting m.tibialis posterior kent verschillende fases. In het eerste stadium wordt de pees dikker, stijver en minder goed belastbaar. In dit stadium is volledig herstel nog mogelijk. Als de pees langdurig overlast is, kan de structuur van de pees veranderen. Gering herstel is dan nog maar mogelijk. Bij tendinose is de structuur van de pees zodanig overbelast en veranderd dat herstel niet meer mogelijk is. De kans dat de pees afscheurt is relatief hoog.

Oorzaken

De oorzaken voor een overbelasting van de m. tibialis posterior lopen erg uiteen. Afwijkende voetstand of voetfunctie is de meeste voorkomende oorzaak. Een platvoet of een voet die naar binnen staat gekanteld geeft een groter risico op een overbelasting van deze pees. Bij een afwijkende voetstand of voetfunctie ontstaan teveel trekkrachten op de m. tibialis posterior, wat een overbelasting kan veroorzaken. Een trauma of een ongeluk kan ook aanleiding geven tot het ontwikkelen van een overbelasting.

SymptomenTibialis posterior

De klachten treden op tijdens en na belasting door lopen, staan of sporten. De klachten worden ervaren aan de binnenzijde van de voet en deze pijn kan uitstralen naar de binnenkant van de enkel. De klacht is vaak geleidelijk ontstaan en wordt langzaam erger.

Therapie

De podotherapeut achterhaalt de oorzaak van de klacht door naar het gehele lichaam te kijken. Als een afwijkende stand of afwijkend looppatroon wordt geconstateerd, maken we podotherapeutische zolen. Daarnaast zal de podotherapeut adviseren om rust te houden om het genezingsproces te bevorderen. Ook zal de podotherapeut klachtgericht schoenadvies geven, de stevigheid van de schoen speelt een belangrijke rol. Indien nodig adviseert de podotherapeut een aanvullende therapie, zoals fysiotherapie.

Heeft u last van uw tibialis posterior?