Mortonse neuralgie

Zenuwbeklemming (Mortonse neuralgie)

Bij een zenumbeklemming (Mortonse neuralgie) is sprake van een zenuwbeklemming tussen twee middenvoetsbeentjes. Vaak komt deze voor bij de derde en vierde teen. De zenuw tussen de middenvoetsbeentjes is geïrriteerd en mogelijk opgezwollen, wat klachten kan veroorzaken. Een neuroma is een verdikking op de zenuw. Deze ontstaat door langdurige beklemming. Deze klacht komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaken

Te smalle of te krappe schoenen of schoenen met een hoge hak zorgen ervoor dat een zenuw makkelijk in de beklemming komt te zitten. Mensen met een brede voorvoet of waarbij de voorvoet is gaan doorzakken, komt de klacht vaker voor. Ook de stand van de voet en het looppatroon hebben invloed op de klacht. Mensen waarbij de voeten te veel naar binnen kantelen tijdens het lopen of mensen met een scheefstand van de grote teen, hebben een vergroot risico op een zenuwbeklemming (Mortonse neuralgie).

Symptomen

Een Mortonse neuralgie kan verschillende klachten geven: prikkelingen, tintelingen, doof en dood gevoel, krampen, stroomstootjes, stekende of brandende pijn. Bij iemand met een Mortonse neuroma kan het gevoel ontstaan dat een sok dubbel zit in de schoen. Vaak als de schoen wordt uitgetrokken zakt de pijn weg. Sommige mensen hebben ook het idee dat de middenvoetsbeentjes over elkaar schuren of dat ze een klik voelen bij het afwikkelen van de voet.

Therapie

Een belangrijke rol bij de behandeling van de pijnklachten van Mortonse neuralgie is weggelegd voor het schoeisel. De podotherapeut geeft daarom ook klachtgericht schoenadvies. Daarnaast kunnen ook podotherapeutische zolen gemaakt worden om de stand van de voeten te corrigeren en te stabiliseren en meer ruimte te creëren tussen de middenvoetsbeentjes.

Heeft u last van een mortonse neuralgie?