Hoe versterk je je enkel als je deze makkelijk verzwikt?

Het verzwikken van de enkel is een veelvoorkomend probleem dat bij veel mensen pijn en ongemak veroorzaakt. Of je nu een fanatieke sporter bent of gewoon tijdens dagelijkse activiteiten je enkel verzwikt, de impact kan groot zijn. Er zijn manieren om je enkels te versterken en verzwikken te voorkomen.

Door Saman Nefarieh, podotherapeut

De enkel is een complex gewricht dat stabiliteit en flexibiliteit biedt bij beweging. Het bestaat uit botten, ligamenten, pezen en spieren. Een verzwikking treedt op wanneer de ligamenten rond de enkel te ver uitrekken of scheuren, meestal als gevolg van een plotselinge beweging of een ongelukkige stap. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en verminderde mobiliteit.

Verzwikken van de enkel

Oorzaken van het makkelijk verzwikken van de enkel

Er zijn verschillende redenen waarom sommige mensen geregeld de enkel verzwikken en anderen helemaal niet.

  • Zwakke spieren rond de enkel: gebrek aan kracht in de spieren die de enkel ondersteunen kan bijdragen aan instabiliteit.
  • Slechte balans en coördinatie: Onvoldoende proprioceptie (= het vermogen om de positie van je gewrichten waar te nemen) kan de kans op verzwikkingen vergroten.
  • Ongeschikte schoenen: schoenen die onvoldoende steun bieden, kunnen bijdragen aan het risico op verzwikkingen.
  • Eerdere enkelblessures: een enkel die al eerder verzwikt is, kan gevoeliger zijn voor toekomstige verzwikkingen.

De rol van de podotherapeut

De podotherapeut komt in actie als het herstelproces niet voldoende is voor een volledig herstel. Vaak zijn de patiënten al onder behandeling bij een fysiotherapeut om de enkel en de banden te versterken, maar blijven ze toch last hebben van instabiliteit tijdens het lopen. Sommige mensen verzwikken de voeten regelmatig. Als dit het gevolg is van een afwijkende voetstand, kan een podotherapeut beginnen met preventieve maatregelen.

Behandelplan op maat


Specifieke oefeningen

Een podotherapeut kan een op maat gemaakt oefenprogramma ontwikkelen om de spieren rond je enkel te versterken. Deze oefeningen richten zich vaak op het verbeteren van kracht, flexibiliteit en proprioceptie.

Balans- en coördinatietraining

Verbeterde balans en coördinatie kunnen je helpen om je enkels beter te controleren en verzwikkingen te voorkomen. Oefeningen zoals balansoefeningen op een wiebelbord of enkelstabiliteitstraining zijn vaak onderdeel van het programma.

Hulpmiddelen

Steunzolen
In sommige gevallen kan een podotherapeut op maat gemaakte steunzolen aanbevelen om je voeten beter te ondersteunen en je enkelstabiliteit te verbeteren. Deze zolen kunnen helpen bij het corrigeren van afwijkende voetposities die bijdragen aan verzwikkingen.

Enkelbraces
Voor extra steun kan een enkelbrace worden voorgeschreven, vooral tijdens activiteiten waarbij de kans op verzwikken groot is.

Advies over schoenen
De podotherapeut kan advies geven over het dragen van schoenen die je enkels beter ondersteunen. Dit kan helpen om je enkels stabieler te houden en het risico op verzwikkingen te verminderen.

Oefeningen om je enkel te versterken

Naast professionele hulp van een podotherapeut, kun je zelf ook oefeningen doen om je enkels te versterken. Hier zijn enkele oefeningen die vaak worden aanbevolen:

Kuitspieroefeningen

  • Kuitversterking: Ga op de rand van een trap staan met je hielen over de rand. Hef je hielen omhoog en laat ze langzaam zakken. Herhaal dit 10-15 keer.
  • Kuitstrekken: Strek je kuiten door een been naar voren te plaatsen en je handen tegen een muur te duwen, terwijl je je achterste been recht houdt.

Balansoefeningen

Enkelbalans: Sta op één been en probeer je evenwicht te bewaren. Verander van been na 30 seconden. Voor een extra uitdaging kun je dit met je ogen gesloten doen.

Preventieve maatregelen

Naast oefeningen en professionele hulp zijn er preventieve maatregelen die je kunt nemen om je enkels te beschermen:

  • Warming-up voor activiteiten: Zorg ervoor dat je altijd een goede warming-up doet voordat je aan fysieke activiteiten begint.
  • Blijf actief: Regelmatige lichaamsbeweging helpt om je spieren sterk en flexibel te houden.
  • Let op je omgeving: Wees je bewust van oneffen oppervlakken en obstakels die een verzwikking kunnen veroorzaken.

Conclusie

Het verzwikken van de enkel kan pijnlijk en frustrerend zijn, maar met de juiste aanpak kun je de kracht en stabiliteit van je enkels verbeteren. Een podotherapeut kan je helpen door een uitgebreide evaluatie te doen, een op maat gemaakt behandelplan te ontwikkelen en je te voorzien van hulpmiddelen zoals steunzolen en schoenadviezen.

Door oefeningen te doen en preventieve maatregelen te nemen, kun je het risico op enkelverzwikkingen aanzienlijk verminderen en met meer vertrouwen en comfort door het leven gaan.

Vergeet niet dat het versterken van je enkels tijd en consistentie vergt. Door samen te werken met een podotherapeut en regelmatig te oefenen, kun je je enkels sterker maken en toekomstige verzwikkingen voorkomen.

© Copyright - Voetencentrum Flipse