Hulpmiddelen behandelingen

Orthopedische Schoenen

Algemeen

Als steunzolen in confectieschoenen niet het gewenste effect geven, dan kunnen orthopedische schoenen een oplossing bieden. Er wordt onderscheid gemaakt in semi-orthopedische schoenen en volledig orthopedische maatschoenen. Een semi-orthopedische schoen is een speciaal gemaakte confectieschoen over een ruimere leest met een uitneembaar voetbed. Daardoor zijn deze schoenen uitermate geschikt voor steunzolen en zoolaanpassingen, zoals hakverhogingen en zoolafwikkelingen. Het schoeisel is daarnaast goedkoper dan orthopedische maatschoenen en kan veel sneller geleverd worden (binnen 2 tot 4 weken). Orthopedische maatschoenen worden geleverd als het probleem of de klacht niet met confectieschoeisel of semi-orthopedische schoenen behandeld kan worden. Omdat maatschoeisel volledig op maat gemaakt moet worden, zijn de mogelijkheden qua materialen en modellen bijna onbeperkt, zolang het zijn doel niet voorbij schiet.

Indicaties

Orthopedische schoenen worden vaak aangemeten bij een aangeboren voetafwijking. Hierdoor kan het dragen van normale confectieschoenen problemen en klachten geven. Niet-aangeboren voetafwijkingen of ziekten zoals diabetes mellitus, reumatoïde artritis, spierverlammingen of traumata kunnen tot problemen en klachten leiden waardoor orthopedisch schoeisel geïndiceerd is.

Reuma

Werkwijze

Op basis van een uitgebreid voetonderzoek wordt in combinatie met het voorschrift van de arts de beste oplossing gekozen. Binnen Voetencentrum Flipse hebben wij een voorkeur voor de meest eenvoudige en lichte voorziening (semi-orthopedische schoenen of lage orthopedische schoenen), omdat dit de meeste keuzevrijheid biedt en cosmetisch de beste oplossing is. Een zwaardere en hogere voorziening geeft hierin duidelijk beperkingen. Maar als de aard van de aandoening dit vergt, zal in overleg met de patiënt voor deze oplossing gekozen worden. Een semi-orthopedische schoen kan uit een catalogus besteld worden. Hierin staan verschillende modellen. Na twee weken kunnen de schoenen gepast en afgeleverd worden. Voor maatschoeisel duurt de eerste verstrekking ongeveer 10 tot 12 weken, afhankelijk van het voetprobleem en een eventuele proefpassing.

Verwijzing

Orthopedische schoenen worden de eerste keer in de meeste gevallen voorgeschreven door een medisch specialist, zoals een orthopedisch chirurg, reumatoloog of revalidatiearts. De specialist stelt de medische indicatie vast en beschrijft welke functiebeperking er moet worden opgeheven. Er zijn uitzonderingen waarin een eerste voorziening ook door de huisarts of podotherapeut mag worden voorgeschreven, maar de voorwaarden hiervoor zijn per zorgverzekering verschillend. Herhalingsvoorzieningen mogen wel door een huisarts voorgeschreven worden.

Kosten en vergoedingen

Orthopedische schoenen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering en gaan dus ten koste van het eigen risico. Daarnaast geldt voor orthopedische schoenen een wettelijke eigen bijdrage die elk jaar opnieuw wordt vastgesteld. In sommige gevallen is er een extra vergoeding voor deze eigen bijdrage vanuit de aanvullende verzekering mogelijk.

Voorbeelden Semi Orthopedische Schoenen per leverancier.