Suikerziekte (Diabetes)

Suikerziekte is een aandoening die kan zorgen voor problemen in het hele lichaam, waaronder de voeten. Het is belangrijk dat u uw voeten ieder jaar laat nakijken door een erkende zorgverlener, ook als u nog geen voetproblemen heeft. De podotherapeut is de hoogst opgeleide specialist in voetzorg. Wij werken nauw samen met pedicures, diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners.

Gevoel

Suikerziekte kan beschadiging van de zenuwen veroorzaken, waardoor u minder of geen gevoel in de voeten heeft. Hierdoor kunnen onopgemerkt drukplekken en wondjes ontstaan.

Doorbloeding

Suikerziekte kan zorgen voor slechtere doorbloeding, waardoor wondjes niet goed of langzaam genezen. Een wondje dat er op het eerste gezicht onschuldig uitziet, kan leiden tot een ernstige infectie. Als dit onvoldoende behandeld wordt, kan dit in het ergste geval leiden tot amputaties van een teen, voet of zelfs onderbeen.

Drukplekken

Door de suikerziekte kan het zijn dat gewrichten minder makkelijk bewegen, met als gevolg dat uw voeten of tenen een andere stand aannemen. Een afwijkende stand van de voet kan leiden tot drukplekken, waardoor huid beschadigd kan raken en wondjes ontstaan.

Tijdens het jaarlijkse voetonderzoek wordt gekeken naar de werking van de zenuwen, bloedvaten en gewrichten. Na dit voetonderzoek kan een zorgprofiel worden vastgesteld. Hoe hoger het zorgprofiel, hoe groter het risico op het krijgen van een wond en hoe meer voetzorg noodzakelijk is.

Kosten en vergoedingen

Zorgprofiel 0

Bij zorgprofiel 0 is de kans op het krijgen van wonden niet verhoogd. Toch is het in sommige gevallen verstandig om een medisch pedicure te bezoeken. Soms wordt dit vergoed vanuit de aanvullende verzekering. In de meeste gevallen betaalt u zelf de kosten.

Zorgprofiel 1

Bij zorgprofiel 1 krijgt u een doorverwijzing naar de podotherapeut. De podotherapeut doet een jaarlijks voetonderzoek. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Op basis van dit voetonderzoek kan de podotherapeut u doorverwijzen naar een medisch pedicure. Of deze pedicurebehandeling vergoed wordt, hangt af van uw zorgverzekering. Soms zit dit in het aanvullende pakket. In de meeste gevallen betaalt u de kosten zelf.

Zorgprofiel 2, 3 en 4

Bij zorgprofiel 2, 3 en 4 volgt een doorverwijzing naar de podotherapeut. De podotherapeut stelt een individueel behandelplan voor u op.  Hierdoor kan voetzorg door de medisch pedicure (deels) worden vergoed. De medisch noodzakelijke voetzorg bij zorgprofiel 2, 3 en 4 valt binnen de basisverzekering.

Behandelingen als steunzooltherapie en teenstukjes (ortheses) worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Of u voor vergoeding in aanmerking komt, kunt u lezen in het vergoedingenoverzicht van uw zorgverzekering.

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u diabetes? Dan is het belangrijk dat u goed voor uw voeten zorgt. U kunt het risico op het ontstaan van drukplekken en wondjes verkleinen met een aantal handige tips:

  • Regelmatige screenings bij professionals zijn belangrijk. Zorg dat u uw voeten (half)jaarlijks laat controleren.
  • Controleer altijd de binnenkant van de schoen met uw hand op steentjes, opgerolde zolen, achtergebleven kousjes, hard geworden naden of andere oneffenheden.
  • Knip uw nagels recht en niet te kort. Dit voorkomt dat de nagels in de huid gaan groeien en wonden ontstaan.
  • Controleer iedere dag uw voeten op veranderingen. Denk hierbij aan verkleuring, warmte, dikte, scheurtjes of wondjes. Gebruik eventueel een spiegel of vraag iemand om een helpende hand. Belangrijk is wel dat als u veranderingen ziet, u direct contact opneemt met uw podotherapeut.

Adviezen

  • Roken, alcohol en overgewicht hebben een negatieve werking op uw diabetes;
  • Loop nooit op blote voeten, zelfs niet thuis. Uw voeten zijn door een verminderd gevoel extra kwetsbaar. Door uw voet(en) te stoten, ergens in te lopen of te struikelen, heeft u een verhoogd risico op een wond;
  • Wanneer uw huid te droog is, maak dan gebruik van een voetcrème;
  • Voetenbaden worden afgeraden. Als de huid week wordt is deze erg kwetsbaar;
  • Let op met hittebronnen, zoals kachels en kruiken. Door het verminderde gevoel in uw voeten kan het gebeuren dat u niet opmerkt dat u zich brandt. Loop in de zomer niet met blote voeten over het strand of over tegels. Deze kunnen door de warme zon (te) heet worden;
  • Draag sokken en kousen binnenstebuiten, zo kan de naad geen drukplekken veroorzaken. U kunt ook naadloze sokken kopen;
  • Zorg voor voldoende beweging. Door te bewegen wordt de doorbloeding van de voeten gestimuleerd;
  • Zorg voor goed onderhoud van de schoenen door tijdige reparatie van afgesleten zolen en/of hakken. Een scheef afgesleten loopvlak beïnvloedt de voetstand en de loophouding.

Klaar voor pijnvrij bewegen?

Contactwizzard (beknopt formulier)
Op welke manier wilt u contact met ons opnemen?

Ik wil een afspraak maken

Voetencentrum Flipse neemt telefonisch of via de mail contact met u op voor het plannen van een afspraak. U kunt onderstaand uw voorkeur aangeven.
Kennen wij elkaar al?
Voorkeur voor contact
Heb je een verwijzing?
Over de klacht:

Ik wil zelf bellen

Voor contact, meer informatie, onze locaties of het maken van een afspraak kunt u ons van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en 16.30 bellen.

Bel mij terug op

Wanneer mogen wij u bellen?
Wij kunnen u terugbellen op werkdagen tussen 8.00 uur en 16.30*
Als wij u telefonisch niet kunnen bereiken, sturen wij u een e-mail.

Mail ons uw vraag of opmerking (wilt u een afspraak maken, klik dan op de optie: Ik wil een afspraak maken)

Voornaam
Achternaam
Geeft u toestemming voor opslag van uw gegevens en gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden?*
© Copyright - Voetencentrum Flipse