Kindervoeten

Veelgestelde medische vragen over podotherapie

Normaal is de levering van een paar steunzolen gemiddeld met twee weken. Als het nodig is, kan de podotherapeut van Voetencentrum Flipse dit versnellen tot één werkdag.

Meestal gaat het om voorvoetklachten. De oorzaak hiervan zit in de middenvoet en die zorgt dat de voorvoet niet goed werkt. Dit probleem groeit als u ouder wordt of in verwachting bent; de banden en spieren verslappen dan. Ook kan uw tweede en derde middenvoetsbeentje wat verder naar beneden staan dan de andere. Dit zorgt voor meer druk bij het lopen. Officieel bestaat de kreet ‘doorgezakte voorvoet’ trouwens niet.

Een botpuntje aan het hielbeen heet een hielspoor. Vaak denken mensen dat een peesplaatontsteking onder de voet een hielspoor is; die ontsteking ontstaat als u met lopen lange tijd grote trekkracht op de peesplaat krijgt. Maar een hielspoor krijgt u dus als u botgroei (verbening) hebt. Zonder hielklachten kunt u trouwens ook een hielspoor hebben.

Nee, een voetenbad met soda/biotex maakt de nagel extra hard en de huid erg zacht en dus zwak; dit maakt uw probleem groter. Houd uw nagel liever schoon met alcohol 70%.

Meestal is dit een schimmelinfectie; te herkennen aan een geel/bruine of soms witte verkleuring. De schimmel tast uw nagelplaat aan. Die wordt vaak dik en breekbaar of ruikt onfris. Zalfjes en tincturen voorkomen wel uitbreiding naar andere nagels, maar komen meestal niet onder de plaat, waar de schimmel zit. De enige goede oplossing? Een zware medicijnkuur. Maar die geeft kans op bijwerkingen bij uw lever en nieren. Verdikt de nagelplaat flink, dan maken we de nagelplaat soms dunner en gladder, tegen ingroeien.