Steunzolen

Steunzolen

Algemeen

Steunzolen, ook wel podotherapeutische zolen, inlays, voetzoolorthesen of inlegzolen genoemd, worden ingezet om het voetskelet te ondersteunen en corrigeren om de patiënt comfortabeler te laten lopen. Ze ondersteunen hiermee de banden, spieren en gewrichten van zowel de voet, knie, heup en de rug.

Indicaties

Steunzolen kunnen bij heel veel klachten ingezet worden, enkele veel voorkomende indicaties zijn:

Type afwijkingVoorbeelden
Afwijkende statistiekplatvoeten, holvoeten, hallux valgus, klauwtenen, x-benen, beenlengsteverschil
Afwijkende voetfunctieoverpronatie, artrose voetgewrichten of enkel, hypermobiliteit
Klachten door overbelastinghielspoor, fascitis plantaris, mortonse neuralgie, shin splints
Drukplekkeneelt, likdoorns, voetwratten, metatarsalgie

Werkwijze

Als uit een uitgebreid voetonderzoek blijkt dat steunzolen noodzakelijk zijn, dan meten we deze direct aan met een 3D-voetscanner. Met deze scanner maken we een 3D-afdruk van de voet, die wij vervolgens digitaal bewerken. Daarna kunnen we de steunzolen direct computergestuurd uitfrezen en afwerken.

Aanmeten Bewerken 3d scan

Het grote verschil met de ‘oude’ werkwijze is dat met deze nieuwe techniek een digitale afdruk wordt gemaakt, waardoor de hoogtes in de voetboog exact te meten zijn. Hierdoor kunnen drukken zeer nauwkeurig verdeeld worden. Het voordeel van deze werkwijze is daarnaast dat het model van de steunzool in de computer staat. Deze kunnen we dan gebruiken voor andere toepassingen, zoals steunzolen voor de sport- en wandelschoen, of maatwerk slippers en sloffen.

Kosten

Binnen Voetencentrum Flipse werken wij met een totaalbedrag voor het traject steunzolen. De eerste keer bestaat het traject uit een uitgebreid voetonderzoek, steunzolen, afleveren, controle en nazorg en kost in totaal tussen de 215 en 250 euro. Als de patiënt al bekend is, hebben wij een digitaal model van de steunzool in de computer, is de consultduur korter en zijn de kosten ook lager.