Hulpmiddelen behandelingen

Therapeutisch Elastische Kousen

Algemeen

Elastische kousen of de officiële naam ‘Therapeutisch Elastische Kousen’ geeft aan dat het in werkelijkheid om een therapeuticum gaat met elastische eigenschappen. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousjes en panty’s uit de winkel die lichte steun geven.

Bij chronisch veneuze insufficiëntie, varices of een post-trombotisch syndroom is er sprake van oedeemvorming. Dit komt of omdat teveel vocht wordt ‘geproduceerd’ of doordat te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal oedeemvorming ontstaan. De vochtproductie in de weefsels kan geremd worden door de druk van buitenaf te verhogen. Dit gebeurt door bijvoorbeeld een been te zwachtelen of een elastische kous te dragen. Daarnaast kan een elastische kous ook uitstekend ingezet worden bij vermoeidheid in de benen en nachtelijke krampen in de kuit.

Indicaties

Elastische kousen worden ingezet bij indicaties als Chronisch Veneuze Insufficiëntie, varices, trombose, ulcus cruris, lymfoedeem, lipoedeem, flebitis, erysipelas, post traumatische zwelling, nachtelijke krampen, vermoeid gevoel en oedeem in de benen.

Elastische kous

Werkwijze

Tijdens een eerste onderzoek meten we de omvangmaten van het been en op basis van de verwijzing kiezen we samen met u de meest adequate elastische kous. Confectiekousen, waar minimaal 80 % van de benen onder vallen, kunnen we binnen 1 week leveren en maatwerk kousen in 2 weken. Als u de kousen komt ophalen, passen we ze samen met u en geven we uitleg over het zelfstandig aan- en uittrekken van de kousen. Wij kunnen eventueel direct hulpmiddelen leveren om het aan- en uittrekken te vergemakkelijken, waardoor u uw zelfstandigheid behoudt. Afsluitend geven wij uitleg over de verzorging van de elastische kousen.

Alleen als het medisch noodzakelijk is, leggen wij huisbezoeken af, zonder daarvoor extra kosten in rekening te brengen. Wij doen dit als een service, maar het heeft sterk de voorkeur om u op het spreekuur te zien voor het aanmeten en afleveren.

Verwijzing

Elastische kousen worden de eerste keer op basis van verwijzing van de huisarts of specialist, volledig vergoed. Herhalingsvoorzieningen worden pas na 12 maanden verstrekt en daarvoor is geen nieuwe verwijzing nodig.

Kosten en vergoeding

Elastische kousen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering en gaat dus ten koste van het eigen risico.