Hulpmiddelen behandelingen

Wratbehandeling

Algemeen

Een voetwrat is een veelvoorkomende huidaandoening die erg hardnekkig kan zijn als deze aan de onderzijde van de voetzool voorkomt. Omdat de wratten zorgen voor een drukplek onder de voet, kan dit pijnklachten en eeltvorming veroorzaken. Door de eeltvorming neemt de verdikking verder toe en daarmee ook de klachten. Daarnaast zorgt de eeltvorming ervoor dat veel behandelmethoden zoals stikstof niet altijd effectief zijn, omdat ze niet tot de wrat kunnen doordringen. Binnen Voetencentrum Flipse maken wij gebruik van monochloorazijnzuur, wat voor de behandeling van voetwratten effectiever is, omdat het langer en dieper doorwerkt.

Indicaties

Wij passen deze wratbehandeling toe bij pijnlijke voetwratten aan de onderzijde van de voetzool.

Callus onder voet

Werkwijze

De behandeling van voetwratten begint met het verwijderen van de eeltlaag, zodat de wrat duidelijk zichtbaar wordt en aan de oppervlakte van de huid ligt. Monochloorazijnzuur is een agressief bijtende stof, die een afbrekende werking heeft. Door het monochloorazijnzuur precies op de wrat te plaatsen zullen deze cellen vernietigd worden. Dit proces gaat gepaard met een ontstekingsreactie en kan de avond na de behandeling pijnklachten geven. Als de voet intensief belast wordt (door werk of sport), kan de behandelde wrat een aantal dagen gevoelig zijn. De podotherapeut kan dit verminderen door de wrat drukvrij te leggen met behulp van vilt. Dit proces wordt een aantal keren herhaald waarna de wrat volledig verdwijnt of sterk afneemt in grootte en geen klachten meer geeft.

Kosten en vergoedingen

In veel gevallen is een reeks van opeenvolgende behandelingen nodig om de wrat te behandelen. De podotherapeut zal dit van tevoren met de patiënt bespreken om een inschatting te maken van het behandeltraject en de bijbehorende totale kosten.