hielkloven

Eeltvorming

De huid maakt eelt aan om de huid te beschermen. De hoornlaag van de huid gaat als verdediging op wrijving en overmatige druk verdikken. Als de eeltlaag met de lederhuid gaat samengroeien kan dit pijnklachten geven. Eeltvorming komt vaak voor onder de voorvoet en de hielen. Ook op de tenen kan eeltvorming ontstaan.

Oorzaken

Door standafwijking van de voeten of tenen is de drukverdeling niet meer gelijk en op sommige plekken ontstaat overdruk. Daardoor wordt sneller eelt gevormd. Als gevolg van ouderdom is er minder vetweefsel aanwezig waardoor ook sneller eeltvorming ontstaat. Afwijkend lopen, doorgezakte voet(en) en overgewicht zijn andere factoren die een rol spelen bij het aanmaken van eelt.

Symptomen

Er hoeven niet altijd pijnklachten te ontstaan bij eelt. Als eelt wel pijnklachten veroorzaakt, geeft dit meestal een brandend gevoel onder de voorvoet. Als er scherpe pijn aanwezig is, is meestal in likdoorn gaan ontstaan.

Therapie

Het eelt kan vakkundig verwijderd worden door de pedicure of podotherapeut. Teveel eelt weghalen is schadelijk en kan zelfs leiden tot meer aangroei. Om de oorzaak van het eelt aan te pakken, kan de podotherapeut met zolen of een orthese de standafwijkingen corrigeren en de druk verdelen. Ook kunnen wij klachtgericht schoenadvies geven.

Heeft u last van eeltvorming of een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op of maak een afspraak met een van onze therapeuten.