Wat is het hielspoor kwetsuur
Het hielspoor kwetsuur is een spreekuur speciaal voor mensen met een hielspoor of hielspoorachtige klachten. Bij hielspoorklachten is bewezen dat door een gecombineerde behandeling van een fysio- en podotherapeut een snellere vermindering van de klachten wordt bereikt. Tijdens het hielspoor kwetsuur wordt uw klacht door een fysio- en podotherapeut samen beoordeeld. Op basis van dit onderzoek zullen zij een advies geven en stellen eventueel direct een behandelplan met u op.
Wat is een hielspoor?
Vaak wordt de term hielspoor gebruikt om diverse problemen in de hiel aan te duiden, maar dit is niet altijd juist. Een hielspoor (medische term: spina calcaneï) is namelijk een aanhangsel aan het hielbot dat zich gevormd heeft door kalkafzetting aan de hiel. Er zijn talloze mensen die onwetend met een hielspoor rondlopen, zonder dat het pijn of irritatie oplevert. Het hielspoor zelf veroorzaakt geen pijn, er ontstaan pas klachten van het hielspoor als het weefsel en botvlies er omheen ontstoken raakt. Onder de voet loopt een peesblad (fascia plantaris) dat aanhecht aan de hiel en aan de voorvoet. Door overbelasting (teveel lopen, sporten, lang staan enz.) wordt de vezelband/peesplaat onder de voet voortdurend uitgerekt. De aanhechting van het weefsel aan het hielbot komt hierdoor onder grote spanning te staan en het botvlies gaat ontsteken (fasciïtis plantaris). De ontsteking leidt tot pijn en irritatie en vaak ontstaat er na verloop van tijd een botaansporing – een hielspoor. In feite is een hielspoor dus niet de aanleiding tot irritatie of pijn maar veelal het gevolg. Zie ook deze link.
Symptomen
- Een felle, aanhoudende pijn aan de onderkant van de hiel, vooral bij het opstaan in de ochtend en juist na rust, ofwel startklachten.
- Een nauwkeurig aan te duiden, felle of stekende pijn onder de hiel.
- Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt.
- De pijn vermindert met rust. Over het algemeen wordt de pijn onder de hiel na verloop van tijd steeds erger, tenzij er een behandeling voor hielspoor gezocht wordt. Met andere woorden hoe langer u ermee doorloopt, hoe ernstiger het probleem wordt en hoe lastiger u er vanaf komt!
Oorzaken
Hielklachten zijn bijna altijd een overbelasting letsel dat vaak veroorzaakt wordt door een verkeerd of te veel belasten van de voet. De fascia plantaris wordt bij elke stap op rek gebracht waardoor ontstekingsverschijnselen optreden thv de aanhechting op de hiel als gevolg van:
- Verkeerd looppatroon (overpronatie).
- Verkorte of stijve spieren.
- In een korte tijd te veel, te vaak en te snel hardlopen (heuveltraining) en het niet of onvoldoende uitvoeren van een cooling-down.
- Dragen van schoenen, die onvoldoende de schokken van de landing absorberen en/of qua ondersteuning niet aan de voetvorm zijn aangepast.
- Lichte standsafwijkingen van de onderbenen enkels of de voeten (bijvoorbeeld holvoeten of juist platvoeten)
Behandeling
Er zijn talloze behandelingen voorhanden om hielklachten te verlichten. Veel mensen doen weinig of niets aan hun hielklachten totdat de pijn ondraaglijk wordt en niet meer op de betreffende voet kan lopen. Hoe sneller u hielpijn aanpakt, hoe meer kans op volledige genezing.
Behandelmogelijkheden
Er zijn drie belangrijke pijlers waarop de conservatieve behandeling steunt, namelijk:
- Verminderen van de ontsteking in de acute fase Dit kan door ijs te leggen op de pijnlijke zone en kunnen ontstekingsremmers (NSAID’s) gebruikt worden op verwijzing van de huisarts. Bovenal is het belangrijk om rust te nemen en de voet minder te belasten!
- Verminderen van de schokbelasting Met een laag schok dempend materiaal wordt de eerste schokbelasting van de hiellanding opgevangen en zorgt voor minder belasting en dus ook direct minder klachten.
- Vermindering van de belasting op de peesplaat. Dit kan door middel van:
- massage
- taping
- maatwerk podotherapeutische steunzolen
- excentrische oefentherapie om de belastbaarheid van de peesplaat te verhogen
- rekoefeningen om de spanning op het hielbeen te verminderen
- mobiliserende technieken voor de gewrichten.
Uit de literatuur en praktijk blijkt dat de combinatie van bovengenoemde behandelmethodes met shockwavetherapie het genezingsproces versnelt. De fysiotherapeut begeleidt het genezingsproces en kan ook shockwave therapie toepassen. Shockwavetherapie is een moderne en erg doeltreffende behandelmethode (zie afbeelding). Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren het metabolisme en verbeteren de bloedcirculatie. Voor meer informatie ga naar onze website: www.zegersfysiotherapie.nl
Wanneer?
Twee keer per maand hebben de fysiotherapeut en podotherapeut gezamenlijk spreekuur op de vrijdag (even weken) tussen 11:45 en 12:30. Voor meer informatie over dit gezamenlijk spreekuur of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met 0481 – 371452.
Kosten
Tijdens het spreekuur wordt u gezien door een fysiotherapeut en podotherapeut. De kosten van dit consult worden door de fysiotherapeut onder de noemer fysiotherapie gedeclareerd bij uw zorgverzekering. Dus als u verzekerd bent voor fysiotherapie, dan wordt het consult op het hielspoor spreekuur volledig vergoed. Op basis van het consult zal er met u een gezamenlijk behandelplan opgesteld worden. De eventuele kosten die hieruit voortvloeien zullen eerst met u besproken worden zodat u niet voor onverwachte verassingen komt te staan.
Vergoeding
Behandeling door een fysiotherapeut en podotherapeut wordt door veel verzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wij adviseren om vooraf bij uw eigen zorgverzekeraar te informeren naar de vergoeding voor fysiotherapie en podotherapie.
Naar het spreekuur dient u mee te nemen....
- Verwijzing huisarts/specialist, indien aanwezig
- Identiteitsbewijs
- Verzekeringspasje
- Meest gedragen schoeisel (bv. werk- & sportschoenen)
Afspraak maken?
Voor het maken van een afspraak op het hielspoor kwetsuur kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Zegers.
Praktijk voor fysiotherapie R. Zegers
Rozenkamp 66
6662 RN Elst
Tel. 0481 371 452
www.zegersfysiotherapie.nl
Fysiotherapie Zegers en Voetencentrum Flipse hebben
op vrijdagmiddag gezamenlijk spreekuur bij Praktijk voor fysiotherapie R. Zegers
op Rozenkamp 66 in Elst.
Het hielspoor kwetsuur is een samenwerking tussen Fysiotherapie Zegers en Voetencentrum Flipse. Tijdens het spreekuur wordt u gezien door fysiotherapeut Jessie Minten en podotherapeut Ruben Bisseling.
