Kindervoeten

Kinderen

Bij kinderen zijn bij de geboorte nog niet alle botjes aanwezig en volgroeid. De voetjes kunnen dus ook niet vergeleken worden met volgroeide voeten. Als een baby nog niet in staat is om te lopen zal deze door middel van trappelen en bewegen de voetspieren trainen. Zodra de voet in staat is om het lichaamsgewicht te dragen, leert het kind lopen.

Podotherapie voor kinderen?

Als kinderen beginnen met lopen, normaal tussen de 12 en 18 maanden, zullen ze dit hun leven blijven doen. Vaak wordt het vergeten, maar de voeten zijn onze basis en een erg belangrijk onderdeel van het lichaam. Wij merken regelmatig dat ouders zich zorgen maken over de stand van de voeten of het looppatroon van hun kind. Zeker als een ouder zelf bepaalde voetklachten heeft, is er extra aandacht voor en krijgen wij de vraag of dit te voorkomen is bij het kind. Als podotherapeut hebben wij een uitgebreide kennis over de ontwikkeling van een voet en binnen Voetencentrum Flipse hebben we een speciale kinderpodotherapeut. Hier kunt u terecht met al uw vragen over de ontwikkeling van het looppatroon van uw kind.

Wanneer naar de podotherapeut?

Tot een bepaalde leeftijd komen afwijkende standen van de voeten en benen of een afwijkend looppatroon regelmatig voor. Meestal behoort dit tot de natuurlijke ontwikkeling. Maar er zijn ook situaties waarin dit niet normaal is. Als er bij uw kind sprake is van een van onderstaande punten, dan is het raadzaam om een afspraak te maken voor een uitgebreid voetonderzoek.

  • Afwijkende voetstand
  • Pijn in de voeten, knieën, heupen of rug
  • Vermoeide benen
  • Het kind wil niet graag lopen en/of vaak getild worden
  • Regelmatig struikelen zonder duidelijke oorzaak

Heeft uw kind pijnklachten of heeft u vragen over de ontwikkeling van de voeten of het lopen van uw kind? Maak dan een afspraak met ons. Tijdens deze afspraak nemen we de tijd om serieus naar uw vraag of pijnklachten te kijken. Wij geven u advies en/of stellen een behandelplan voor. Eventueel kunt u ook een afspraak maken op ons gezamenlijk spreekuur met de kinderfysiotherapeut. Neem hiervoor contact op met de praktijk voor de mogelijkheden.